Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej tack till Nato!

Visst kan man utreda ett Svenskt Nato-medlemskap som mitt parti vill.

Annons

Men att tro att ett medlemskap i Nato ger en säkrare Norden är feltänkt enligt min uppfattning. Om det öve rhuvud taget har varit någon ubåt i svenskt inre vatten, går det att ha någon uppfattning om en eventuell nationalitet. Att ryska flygvapnet övar på internationellt vatten är inte mera konstigt än att det svenska flygvapnet övar på internationellt vatten. Ukrainakonflikten är mycket oroväckande men är det ett hot mot Sverige?

Ryssland ses av många som ett hot mot Sverige. Men är det så eller är det bara av tradition? Sverige har inte en så strategiskt betydelse för Ryssland att ett anfall på Sverige framstår som troligt. Sveriges bästa säkerhetspolitiska förutsättning är vårt geografiska läge, vi ligger i en ointressant flank med ett helt hav mellan oss och Ryssland. Sverige är inte Ukraina eller Georgien med en landgräns mot Ryssland. Därutöver har Rysslands sina säkerhetsproblem i söder och i öst, inte i väst.

På rysk sida skulle man uppleva ett svensk medlemskap i Nato som en stor säkerhetspolitisk förändring till det sämre med tanke på närheten till Moskva, Sankt Petersburg och Kaliningrad. Det skulle leda till planering av tidiga preventiva ryska försvars åtgärder samt till ökad rysk militär övningsverksamhet i fredstid. Följden torde bli ökat misstroende i regionen och risk för spänningshöjande incidenter. För det är ju ingen tvekan om att ett svenskt medlemskap i Nato skulle vara riktat mot Ryssland.

Ett medlemskap i Natoförsämrar Sveriges säkerhetspolitiska läge.

Nato, nej tack!

Anders Jansson

Moderat i Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons