Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till mer tid i förskolan

Folkpartiet har i kommunstyrelsen fått en motion bifallen av att utreda möjligheten att utöka tiden för föräldralediga genom att bevilja utökad tid för sitt/sina äldre barn till förskolan 25 timmar i veckan, än dagens redan tillåtna, 15 timmar i veckan.

Annons

Kostnaderna förväntas inte öka för förskolan men vi Kristdemokrater har en annan aspekt på förslaget.

 

Vi Kristdemokrater menar att de redan beviljade 15 timmarna i förskolan för det äldre barnet i familjen ger barnet den pedagogiska verksamhet som är till betydelse för den kommande grundskolegången. Men vi vet också genom forskning att barnets tid med sina föräldrar och syskon är också av betydelse för en ökad trygghet.

 

Vi Kristdemokrater vill vara med och stärka barnens tid tillsammans med föräldrarna, vi menar att det inte görs då vi utökar tiden att lämna ifrån sig ett barn under föräldraledigheten. Vi vill istället utöka möjligheten för tid tillsammans och med andra barn och pedagoger genom öppna förskolor och andra nätverk som är betydande för familjens vardag. En utökning av familjecentraler i Gävle kommuns stadsdelar är av stor betydelse.

 

En annan risk är att barngrupperna blir större i förskolan. En färsk rapport berättar att förskolorna i Gävle kommun redan idag har alltför stora barngrupper och forskning visar att det är skadligt för barnen. Det finns förskollärare i Gävle kommun som vittnar om att alltför lite pedagogisk tid ges till barnen i förskolan och att de ser behovet av mer tid med familjen istället för långa dagar i förskolan.

 

Som förälder behöver vi anpassa vårt livspussel efter barnens behov av vuxennärvaro och tid med familjen. Vi kristdemokrater vill att samhället stöder ett föräldraskap som fungerar. Det skapar en ökad trygghet för barnen vilket är av stor vikt för deras fortsatta uppväxt.

 

Lili André (KD)

kommunalråd

Jan-Erik Andersson (KD)

ledamot, utbildningsnämnden

Maria Lindström (KD)

ledamot, kommunfullmäktige

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons