Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste det få ett slut med Wij

Annons

Återigen ska fullmäktige i Ockelbo ta beslut om att kasta miljoner i det ”svarta hålet” Wij trädgårdar! Detta objekt har en längre tid kostat mycket pengar för oss i Ockelbo, tidigare mest via lån och ett driftsbidrag om 900 000 kronor, men nu kommer det att, på en relativt kort tid, att kosta oss totalt med det tidigare bidraget cirka 67 miljoner! En summa som ter sig närmast absurd med tanke på kommunens relativa storlek. De 2 miljoner som ”gick” i oktober smälter ju ner till bara 400 000 kronor då förfallna lån har betalats i slutet av innevarande år! Detta är ett system som tydligen har tillämpats en längre tid, oklart hur länge, att med nya lån finansiera tidigare lån som förfaller. Ett system som till exempel i programmet ”Lyxfällan” betecknas som helt vansinnigt!

Över allt detta vilar en luddighet i KS:s beskrivning av framtida kapitalkrav. Det enda som sägs är att vi måste: ”ha trädgården kvar” det är förvisso en replik som lika gärna kunde gälla Ugglebo! Den butiken är ju trots allt ägd och driven av arbetarförening vilket Wij ju, som bekant, inte är...! Alltnog. Kommunalrådet predikar ju ständigt om betydelsen för företagare och övriga så kallade idkare på orten. Jag har försökt att förstå hur enskilda affärsinnehavare, kafeägare eller pizzabagare kan se på en kund att denne är förknippad med besök på Wij och inte en helt vanlig kompis till någon som har ett hus i Mo, eller en sommargäst från Gåsholma eller Jädraås, men jag förstår inte hur! Skulle vara klädsamt om man kunde kvantifiera på ett mer ”handfast” sätt.

Emellertid, jag är inte född här utan köpte mitt nuvarande hem under mellandagarna 1984, så jag är trots allt snart inne på mitt 32:a år. När jag kom hit fanns det tre livsmedelsbutiker, tre banker, sportaffär, radio- och tv-handlare, två järnhandlare, två färghandlare med mera mm, nu är det, lindrigt sagt,färre! Vad vi behöver i vår kära kommun är flera fastboende, gärna barnfamiljer, boende som kan öka vårt skatteunderlag och på så sätt vända trenden uppåt. Enligt kommunalrådet så ska kommunen, indirekt, köpa jobb åt 18 personer, jag trodde det var ett ärende för arbetsförmedling, trygghetsråd eller andra liknande parter på arbetsmarknaden? Jag trodde även att kompetensen och expertisen på Wij var mer på det jordnära planet som rosor, rabatter och buskar?

För övrigt tar jag mig rätten att betvivla rapporterna om hur fantastiskt känt Ockelbo har blivit i landet, ja, rent av utomlands. I 50 år har jag haft som yrke att färdas runt i landet och även våra grannländer och därmed fått ett stort nätverk av vänner och bekanta i alla möjliga orter och samhällsklasser och det som Ockelbo är känt för är skotrar och gamla plastbåtar, hos vissa yngre också ligalag i basket!

Söder om Jönköping vet de flesta inte riktigt var Ockelbo ligger, och jag tror att i Bremen, Rotterdam, Bryssel, Wien eller ens Köpenhamn har man inte en ”susning” om vad Ockelbo är/ligger! Så, kära fullmäktigeledamöter, säg ifrån nu på kommande möte så att vi kan stänga ”hålet” ! Verkar det inte ”gå vägen” så begär votering med sluten omröstning.

Per Olof Lundin (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons