Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu våras det för välfärden

Annons

Våren med sin fågelsång och alla knoppar som slår ut är en fantastisk tid. Ändå finns det faktiskt anledning att längta till hösten. Särskilt för den som värnar välfärden.

I dag presenterar regeringen den vårbudget som de förhandlat fram med oss i Vänsterpartiet. Vårbudgeten innehåller flera välkomna satsningar på välfärden. Satsningar som Vänsterpartiet drivit igenom. Men den riktigt stora satsningen kommer i höstbudgeten. Då kommer vänstermiljarderna till fler anställda i välfärden.

Vänstermiljarderna kommer att ge dem som jobbar i välfärden en mer rimlig arbetssituation och alla som förlitar sig på deras insatser en bättre vardag. Fler barn och unga kommer att bli sedda av förskollärare och lärare. Fler av våra äldre kan få komma ut på en promenad för att njuta av vårsolen och personalen kan få mer tid för den äldres omsorg. Nyanställda socialsekreterare får bättre handledning när stressen minskar. Födande kvinnor får mer tid med barnmorskan. Och alla vi som lämnar våra barn eller föräldrar i välfärdsarbetarnas vård kommer också att kunna andas lite lättare.

I Gävle kommun räcker vänstermiljarderna till att ge möjlighet till att avskaffa delade turer i omvårdnad permanent. Avskaffa delade turer är en satsning som Vänsterpartiet har drivit länge och i höstas inleddes ett projekt i Hedesunda där personalen redan efter halva projekttiden upplever mindre stress i sitt arbete. En annan satsning som vänstermiljarderna kan möjliggöra är arbetstidsförkortning och återställning av tidigare nedskärningar i personalen. 

Genom att förhandla med regeringen har Vänsterpartiet tidigare lyckats få igenom en lång rad välfärdsreformer som avgiftsfri tandvård för alla upp till 21 år i ett första steg som sedan även kommer omfatta alla upp till 23 år, och avgiftsfri öppenvård för alla från 85 år och uppåt. 

Men lika viktigt som det är att tillföra nya resurser till välfärden är det förstås att se till att den inte dräneras på resurser. Därför ställde Vänsterpartiet ett avgörande villkor för att förhandla med regeringen. Vi krävde och fick en utredning av hur vi kan förhindra att privata bolag gör övervinster i välfärden. I höst ska utredningen presentera sina förslag. Då får vi nya möjligheter att värna välfärden från vinstintressena.

Vänsterpartiet är en garant för att överenskommelsen om vinster i välfärden inte tunnas ut på vägen utan verkligen blir den efterlängtade vändning av privatiseringsvågen, som många i Sverige ser fram emot. En överväldigande majoritet i Sverige vill slå vakt om en jämlik gemensam välfärd utformad efter människors behov istället för styrd av kortsiktiga bolagsvinster. Det är den viljeinriktningen vi tar på stort allvar när vi nu ser till att de tio vänstermiljarderna kommer hela vägen fram till alla som jobbar i vård, i skola, i äldreomsorg, och till alla oss som behöver en bättre fungerande välfärd för att livet ska fungera.

Under många år har barngrupperna i förskolan blivit allt större, hemtjänstpersonalen tvingats hetsa mellan allt kortare hembesök och varje städare på sjukhusen fått ett allt större område att hinna med varje dag. Det som en gång i tiden var ett fungerande välfärdssamhälle har steg för steg, med skattesänkningar till de välbeställda och ständiga besparingar i verksamheten, varit på väg att omformas till ettmarknadssamhälle där medmänskligheten allt oftare satts på undantag.

Men nu våras det åter för välfärden. Med de tio miljarderna tar vi mycket viktiga steg åt rätt håll igen. Snart kan kommuner och landsting anställa fler undersköterskor, städare och förskolelärare och snart kan knopparna slå ut, vårljuset kommer tillbaka, allt känns lite roligare och mer hoppfullt.

Gin Akgul Hajo (V) 

kommunalråd i opposition 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons