Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skatt för rättvisa kommunikationer

Annons

Vår planet mår inte bra. Ingen av oss vill lämna över ett sjukt jordklot till våra barn och barnbarn. Vi vet att vi måste minska koldioxidutsläppen och förändra vårt sätt att leva. Samtidigt är det ibland svårt att leva hållbart och klimatsmart, särskilt om man har ont om pengar och kämpar för att få vardagen att gå ihop. Därför är det viktigt att ge alla, oavsett inkomst och livsvillkor, möjlighet att bidra till jordens överlevnad och inte lämpa över skuld och ansvar på den enskilde.

Det är också en fråga om skillnad mellan stad och landsbygd. Bor man i någon av storstadsregionerna finns det en väl utbyggd kollektivtrafik som gör att man klarar sig bra utan bil. I de mer glest befolkade delarna av landet, till exempel Gävleborg, är bilen däremot ofta en nödvändighet för att kunna leva och arbeta. Även om vi i Vänsterpartiet kämpar för att bygga ut kollektivtrafiken i regionen och göra den billigare och mer tillgänglig finns mycket kvar att göra. Bilen behövs fortfarande här och det är vi i Vänsterpartiet Sandviken medvetna om.

 På sikt måste vi ändå förändra vårt resande även i Gävleborg och övrig landsbygd. Därför vill vi i Vänsterpartiet Sandviken införa en transportomställningskatt i två steg. I ett första steg vill vi införa en trafikomställningskatt på trängselavgifter i Stockholm och Göteborg. Intäkterna från detta ska öronmärkas till att bygga ut kollektivtrafiken i landsbygden.

I ett andra steg vill vi införa en trafikomställningskatt på drivmedel. För att detta inte ska slå hårt i regioner där bilen fortfarande är det enda alternativet att transportera sig vill vi ge en drivmedelsrabatt baserat på hur utbyggd kollektivtrafiken är – ju sämre kollektivtrafik desto högre rabatt på drivmedel (så kallad pumprabatt). Allt eftersom kollektivtrafiken byggs ut i en region och det blir lättare även för boende utanför tätorterna att transportera sig så minskas skatterabatten.

 På så sätt skapas en sporre till att bygga ut kollektivtrafiken och skapa ett mer hållbart samhälle, samtidigt som boende på landsbygden inte straffbeskattas. I Vänsterpartiet Sandviken kämpar vi för både miljön och landsbygdens överlevnad!

Vänsterpartiet Sandviken

Lillemor Mauritzdotter Nylén (V)

Bernt Jonsson (V)

Patric Nylén (V)

Margareth Söderlund (V)

David Israelsson (V)

Andreas Broström (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons