Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart för förtidspensionärerna

Annons

När sjukfrånvaron steg rekordbrant mot slutet av 1990-talet agerade den socialdemokratiska regeringen i panik. I stället för att hantera själva grundproblemet – bristen på vård och rehabilitering – försökte den så gott det gick att gömma undan problemet. Socialdemokraterna stiftade en lag som gjorde det obligatoriskt att pröva förtidspension efter ett års sjukskrivning. Med den lagen förpassades närmare en halv miljon svenskar, många av dem mitt i livet, in i förtidspension. De hamnade i ett socialt utanförskap och bara en procent kom tillbaka till en normal tillvaro med arbete.

Alliansen har genomfört omfattande reformer för att stävja utslagningen av långtidssjukskrivna, bland annat en rehabiliteringsgaranti. Nu vill vi förbättra för dem som redan blivit förtidspensionärer. Därför införs en rätt för alla som fått icke tidsbegränsad förtidspension att få engagera sig ideellt, studera eller arbeta. Upp till 43 000 kronor per år kan man tjäna in utan att bli av med ersättningen. Över det beloppet minskar varje intjänad krona ersättningen med 50 öre upp till 342 400 kronor. Men rätten till förtidspension finns alltid kvar för denna grupp om de en dag inte längre kan arbeta. Tidigare kunde man förlora rätten att återgå till förtidspension efter en viss tids arbete.

Med de nya reglerna kommer fler att våga pröva på att arbeta, hitta tillbaka till en social gemenskap och en meningsfull sysselsättning. Nu gör vi allvar av devisen som socialdemokraterna inte kunde leva upp till: alla ska med.

Margareta B Kjellin,

riksdagsledamot, m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons