Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt år, nya svikna löften?

Annons

Vid nyår höjdes skatten på bensin och diesel med 48 respektive 53 öre plus moms per liter. För en miljon bilägande hushåll i Sverige, som kör över 2 000 mil per år, innebär det en merkostnad under 2016 på 1 300 kronor eller mer. Detta är en grupp som i de allra flesta fall inte har något realistiskt alternativ till att åka bil. Enligt Skattebetalarnas rapport "Högre bensinskatt slår hårt över hela landet", så riskerar drygt var tredje hushåll i Sverige som har bil få en höjd drivmedelskostnad med minst 5 500 kronor under de kommande tre åren.

 

Rikspolitikerna har därmed ännu en gång svikit sina löften och bevisat sin oförståelse inför landsbygdens villkor. För den som till vardags åker tunnelbana och bara behöver åka bil vid enstaka tillfällen gör det inte så stor skillnad, men för landsbygden är detta kännbart. Det blir också svårare att bedriva annan näringsverksamhet i dessa regioner när folk i slutändan får mindre pengar över.

 

Tyvärr måste vi se detta i ett lite större mönster. Höjd skatt på bensin och diesel hade kanske kunnat vara acceptabelt om politiken i övrigt hade tillvaratagit landsbygdens intressen, men så är inte fallet. Jordbrukets villkor har sedan lång tid negligerats, vilket medför konkurser och fallande produktion. Även villkoren för småföretag lämnar en hel del övrigt att önska.

 

Vi i Sverigedemokraterna vill se åtgärder som istället lättar på skattebördan för landsbygdens hårt prövade befolkning. Därför föreslår vi bland annat höjda reseavdrag och motsätter oss med kraft de höjda skatterna på bensin och diesel.

 

Landsbygdens villkor och de gröna näringarna utgör kärnan för vår sverigevänliga politik. Därför föreslår vi bland annat sänkt skatter på drivmedel för jord- och skogsbruket och en djurvälfärdsersättning för mjölkkor på bete.

 

En livskraftig industri är en annan fråga som berör hela landet, stad såväl som landsbygd. Sverigedemokraterna vill bland annat verka för bättre villkor för svenska småföretag, bland annat genom minskad byråkrati, avskaffade löneavgifter och ett minskat sjuklöneansvar.

 

Vi anser nämligen att en politik som gynnar företagande och goda livsvillkor för hela landsbygden är en sådan politik som hela Sverige vinner på.

 

Anders Forsberg (SD)

Landsbygdspolitisk talesman

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons