Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka Polisens förutsättningar att bemöta psykiskt sjuka

Annons

Den senaste veckan har Polisens förmåga att bemöta psykiskt sjuka stått i fokus. Samtidigt visar en färsk rapport från Polisförbundet att var fjärde polis i Uppsala län har känt obehag i samband med en handräckning. Polisen genomför tusentals handräckningar varje år. Det är därför oerhört viktigt att man tar polisernas oro på allvar.

Vår undersökning visar vidare att två av tre poliser i Uppsala län inte har känt sig tillräckligt förberedda på grund av bristande information från sjukvården om den person som de ska göra handräckning på. För att förbättra stödet inför en handräckning efterlyser åtta av tio poliser i Uppsala län en nationell checklista som tydliggör vad man bör tänka på före och under en handräckning.

Polisförbundet presentar nu fem krav på regering, riksdag, Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna för att öka Polisens förutsättningar att bemöta psykiskt sjuka:

Ändra lagen så att Polisen får bättre information om psykiskt sjuka. Poliser bör få göra mer omfattande sökningar i belastningsregistret, vapenregistret och misstankeregistret än i dag. Polisen bör också få relevant information om personen som ska tas in. Det innebär att polisen exempelvis bör få uppgifter om en psykiskt sjuk persons diagnos.

Ta fram en nationell check-lista för handräckningsärenden. Rikspolisstyrelsen måste ta fram en checklista med tydliga riktlinjer kring vad poliser bör tänka på inför och under en handräckning.

Förbättra grundutbildningen i hur poliser ska bemöta psykiskt sjuka. Bemötandet av psykiskt sjuka måste in tydligare i Polisens grundutbildning.

Inför obligatorisk vidareutbildning i bemötande av psykiskt sjuka. Utbildning är färskvara och alla poliser måste kontinuerligt vidareutbildas i de senast rönen kring hur man bemöter psykiskt sjuka. Utbildning bidrar i sin tur till att poliserna känner större trygghet.

Skapa förutsättningar för polisiär forskning kring Polisens bemötande av psykiskt sjuka.

Det finns nästan ingen polisiär forskning i dag. Bemötandet av psykiskt sjuka är ett ämne som vi behöver mer kunskap om. Det är viktigt att regeringen skapar förutsättningar för polisforskning. Polisutbildningen måste därför reformeras till en högskoleutbildning vilket i sin tur skapar möjlighet till polisiär forskning.

För Polisförbundet står det helt klart. Samhället måste ta krafttag för att skapa trygghet för både poliser och allmänhet. Det inte får vara så att eventuella brister i utbildning och information leder till försämrad arbetsmiljö för poliserna.

ordförande Polisförbundet Uppsala län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons