Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtanke – inte förmynderi

Jimmy Nordin vill avskaffa Systembolaget. Det är olyckligt i en tid då de problem som alkoholkonsumtionen för med sig uppmärksammas på många vis, i en tid då stödet för Systembolaget annars ökar.

Annons

Argumenten mot Systembolaget brukar vara att det är krångligt, klarar andra länder sig klarar väl vi oss och att det är förmynderi.

Det är lite krångligt att behöva gå en omväg för inköp av alkohol och det är hela poängen. Vi ska inte plocka ner en flaska i korgen av impuls, utan de som vill dricka alkohol får planera sin konsumtion. Den minimala ansträngningen gör att vi i Sverige har mindre alkoholskador än andra länder. Frankrike exempelvis där vinkulturen genomsyrar samhället tittar mot Sverige och gör sin alkoholpolitik mer restriktiv, medan vi som hade en relativt väl fungerande alkoholpolitik innan EU-inträdet har fått luckra upp den med en nästan fördubblad konsumtion som följd. Systembolaget är en av de bästa förebyggande åtgärder vi har mot alkoholskador i dag och att avveckla skulle leda till mer våld, fler barn till missbrukare och fler rattfulla förare. Ingen forskning pekar på något annat. Att förhindra detta är inte förmynderi, det är omtanke.

I dag visar forskning att 15 procent av männen och sju procent av kvinnorna i Gävleborgs län har ett osunt drickande. I längden slår det sönder relationer och förstör människors chanser i livet. Alkoholen är en stor kostnad för samhället och den beräknas till mång- miljardbelopp. Det är av största vikt att Sveriges monopol för alkoholförsäljning bibehålls.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons