Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa, vilken skola ska jag gå på nu?

Annons

Pappa, vilken skola ska jag gå på när min skola ska läggas ned?
Den frågan har nog många föräldrar fått på senare tid från sina barn. Ska barnen behöva fundera över en sådan grundläggande sak, oavsett vilket område de bor i eller vilken skola de går på?
Det finns ju som bekant många andra tankar och funderingar, farhågor och orosmoln som barn funderar över i skolan, inte minst under ton- åren. Det kanske vore på sin plats att våra ansvariga politiker och tjänstemän tog sig en funderare över detta? Att tvingas byta skola titt som tätt, på grund av faktorer som varken eleven eller föräldrar har valt eller har kontroll över, är inte rimligt.
Självklart handlar det om ekonomi. Men det handlar lika mycket om prioriteringar och fördelning av de ekonomiska medel som kommunen förfogar över. Vi skattebetalare (kunder) har som bekant inte möjlighet att välja hur vi vill att skatten ska fördelas mellan olika kommunala områden, projekt, satsningar, med mera. Tänk om tjänstemännen skulle ägna mer av sin tid åt att försöka se möjligheter i stället för problem med skolorna. Se skolor med överkapacitet som potentiella intäktskällor i stället för som kostnader etcetera.
De kanske rent av skulle försöka visa för politikerna att det finns andra värden att ta hänsyn till än det strikt (kortsiktiga?) ekonomiska kalkylerna (som för övrigt till mesta del handlar om kostnader för fastigheter).
Vi vill se en utvärdering av konsekvenserna för den linje som skolförvaltningen i Gävle kommun drivit de senaste åren. En konsekvensanalys där samtliga aspekter tas i beaktning, såsom oro hos barnen, elevtapp till andra skolområden, duktiga pedagoger som slutar, dåligt rykte i kommunen med mera. Det vill säga en uppföljning av tidigare nedläggningar och omflyttningar som skett i kommunen, dels ur ett ekonomiskt perspektiv och dels ur ett elev-, föräldrar- och pedagogperspektiv.
Vi är säkert inte ensamma att fundera kring detta?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons