Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna finns

Annons

Vårdförbundets kongress sa ja till det nya avtalet för att det är en stor förbättring mot det avtal vi sa upp, och för att detta avtal blir ett viktigt steg för den värderingsförändring som vi vill ha, eftersom det slås fast att lönen ska baseras på kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat.

Därmed visar vi att ett stort område av kvinnors traditionella kunskap nu ska värderas högre. Det är ett genombrott för att nå jämställda löner och likvärdig lönesättning.

Men det centrala avtalet är bara en grund. Nu tar de lokala förhandlingarna vid. Först därefter är det klart vad var och en får i lön.

Det finns en stor misstro mot många av de lokala arbetsgivarna som hittills inte tagit ansvar för den lokala lönebildningen. Men nu finns nya möjligheter till ledning och styrning från centralt håll. Och tidsbestämningen sätter större press på arbetsgivaren då vi har möjlighet att säga upp avtalet efter två år.

Det är inte ekonomin som styr nivån på lönehöjningarna. Tabellernas siffror talar sitt tydliga språk.

Här följer exempel på kommuners ekonomi, finansiella ställning, enligt SCB och hur de valt att fördela pengar (enligt Vårdförbundets statistik):

Exempelvis Göteborg som har de sämsta nettotillgångarna av alla kommuner har löneutfallet slutat på 3 procent i löneutfall, detta kan jämföras med Helsingborg som tredje starkaste kommun som har ett utfall på enbart 2,3 procent. Starka kommuner som Stockholm, Solna och Huddinge har bara ett löneutfall på dryga två procent jämfört med ”svagare” kommuner som Gotland, Eskilstuna, Karlskrona, Jönköping och Sundsvall som alla har ett utfall på mellan 3 och 4,2 procent.

Landstinget Gävleborg har under hela det senaste året pekat på den fantastiska löneutveckling Vårdförbundets medlemmar haft 1995–2006. Men eftersom vi 1995 startade på löner runt 15 000 har vi trots bra lönelyft under 90-talet inte nått längre än att många arbetsplatser här i Gävleborg inte ens i medellön har nått den nu lägst satta accepterade lönen!

Nu handlar det om att fördela välfärdens resurser så att vi får en god verksamhet och en säker vård av hög kvalitet. Genom ett avtal där kunskap premieras kan vi fortsätta att förbättra vården och tillförsäkra allmänheten den vård de behöver.

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons