Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kan åka fort på tre olika sätt

Svar till ”Frågvisa Maja”, Arbetarbladet 3 juni: Mitt namn är Michel Hartmann och jag jobbar som trafikpolis i Uppsala län. Som polis i tjänst har vi i grunden samma regler som alla andra trafikanter, men det finns undantag från vissa trafikregler för polispersonal.

Annons

 

Här pratar man om angelägenhetsgrad, alltså tre olika nivåer:

* Under yrkesutövning får man åsidosätta vissa lokala trafikföreskrifter, till exempelvis köra mot enkelriktat och på cykelbana.

* Under brådskande yrkesutövning får man utnyttja yrkesutövningens undantag samt de undantag som gäller färdhastigheterna och möjligheten till förtur vid färjeöverfart. Hastigheten och körsätten ska anpassas till vägen, väderlek och siktförhållandena, fordonets skick och belastning, och till trafikförhållandena i övrigt.

Hastigheten får inte vara högre än att man kan behålla kontrollen över fordonet, stanna på den del av vägen som kan överblickas och stanna innan varje förutsebart hinder.

* Under trängande fall (den högsta graden eller prio 1) är det allvarlig fara för person eller större egendomsskada. Tillämpas endast med utryckningsfordon.

Föraren bedömer om han eller hon ska använda blåljus och siren och kräva fri väg.

Som du har (hoppas jag) förstått nu, Maja, finns det två av tre fall där en polis får överskrida hastighetsbestämmelserna med eller utan blåljus och siren.

Under mina år som polis (nästan nio år) har jag upplevt många gånger att andra förare kan bli stressade av att höra eller se ett utryckningsfordon (ambulans, räddningstjänst eller polis) komma med blåljus och siren på. Därför undviker man att använda larmanordning i vissa fall.

Jag hoppas att du är nöjd med mitt svar, annars är du välkommen att höra av dig till polisen eller till mig via polisens växel: 114 14 (fråga efter Michel, trafikavdelningen i Uppsala) eller www.polisen.se

Michel Hartmann

trafikpolis i Uppsala län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons