Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan att diskutera alternativ

Al Gore! En clown eller geni lär väl framtiden utvisa men en sak är säker, största klimathotet är inte användningen av respektive energikällor utan det är rädslan för att diskutera alternativ och det har varit kärnkraftens dilemma sen lång tid tillbaka.

Annons

Konstigt nog förresten för vedeldningen i Sverige har dödat fler människor än vad kärnkraften gjort i världen så rädslan är grundad enbart på okunskap vilket den egentligen har varit under hela dess existens. Åtminstone i Sverige där vi på grund av okunskap bestämde att avveckla kärnkraften och förbjuda forskning kring den vilket är ett väldigt, väldigt konstigt beslut.
Med de nya acceleratordrivna reaktorer som kommer kan vi säkerställa att inga reaktorer får härdsmälta vilket troligen inte kommer att hända med nuvarande reaktorer heller, om man läser Forsmarks rapport och inte medias om vad som egentligen hände. Avfallet kommer heller inte att bli något större problem för avfallsmängden i de nya generationerna är 3–5 procent av vad de är i dag och det avfall som ändå blir kan upparbetas till annan användning så slutförvaringen kanske blir onödig på sikt.

Reaktorerna kan byggas för att undvika plutoniumframställning vilket har varit ett argument mot kärnkraft med tanke på kärnvapenframställning.
Man pratar om icke förnybara energikällor men kärnkraften kan svara för 200 000 års framställning av energi med torium. Då tror jag att vi antingen är utdöda eller lever på någon annan planet i vårt solsystem.

Sedan funderar jag över var du Per-Olof Ericksson har fått dessa uppgifter om priser för de stämmer inte ett dugg med de priser vi på energiframställning i Sverige har och inte i USA heller skulle jag tro.
Det enda jag vet är att flera industrier som jag arbetar hos som underleverantör inte kommer att överleva länge till i Sverige på grund av er fanatiska energipolitik. Det var härom dagen en artikel om flera pappersbruk som kommer att behöva avskeda folk på grund av höga energipriser och tro mig, de försöker verkligen att spara energi och utvecklar detta hela tiden ändå.

Just rädslan för att diskutera alternativ är som sagt den största boven
i dramat. Om vi bara kan lära oss att alltid vara öppna för alternativ så löser vi det här med klimatfrågan galant, det är jag ganska säker på.


EuroTech I Gävle AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons