Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt ska vara rätt

Annons

Den sista symboliska massabalen till trots. Den definitivt sista massabalen som producerades på Norrsundet Bruk lämnade transportbandet klockan 21.30 tisdag kväll av skiftlag C, Henrik Alftberg och hans arbetskamrater. Men jag tar det från början för det har förekommit en del felaktiga uppgifter beträffande årtal med mera i massmedia, tv och i Arbetarbladet.

Kopparberg och Hofors sågverksaktiebolag förde diskussioner år 1918 att i anslutning till sågverket uppföra en sulfatfabrik. År 1923 fattades det beslut i styrelsen. Mellan åren 1923 och 1925 byggdes sulfatfabriken. Då Sveriges modernaste sulfatfabrik. Det tidigare smått sömniga sågverkssamhället, där sågen inte längre var så vinstgivande, utvecklades explosionsartat. Bostäder, egna hem, affärer, skola, idrottsplats med mera byggdes.

25 april 1925 producerades den första massabalen under ledning av platschef Carl-Filip Palm som blev bruket trogen till 1962 då han avgick med pension.

Ingenjör Palm införde också en fin tradition här på Norr- sundet. Till varje jul fick de anställda med familjer känna ljus och glädje genom den fina centrumgranen. En 80-årig tradition som troligen också försvinner i och med att bruket läggs ner.

Åke ”Pillan” Sjökvist,

före detta skiftreparatör på Norrsundet bruk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons