Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisa är att ge människan frihet

Annons

i Arbetarbladet, 30 juli att välståndet under de senaste decennierna aldrig har varit så orättvist fördelat som i dag.
Ja, det stämmer att under den socialdemokratiska regeringsperioden 1995–2005 ökade inkomstklyftorna med 26 procent och förmögenhetskoncentrationen ökade med
25 procent. Över en miljon människor, om man räknar om till helårstal, levde på sociala ersättningar.

Nu sjunker detta antal kraftigt. Men under s-regeringen var dessa höga tal ganska konstanta. När den öppna arbetslösheten sjönk ökade i stället antalet sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Antalet platser inom äldreomsorgen minskade, trots löften om det motsatta.
Swedbanks ekonomer Cecilia Hermansson och Ylva Yngvesson presenterade nyligen en rapport om fördelningspolitik. Där står det rakt upp och ned: ”Under den socialdemokratiska regeringstiden blev de marginaliserade fler.”

Den socialdemokratiska bostadspolitiken har handlat om subventioner och åter subventioner. Det har lett till kraftigt överhettning på byggmarknaden och därmed ökade produktionskostnader. Vinnare har varit byggjobbarna och byggföretagen och förlorarna de boende.

Bristen på konkurrens inom den svenska bygg- och bostadssektorn är både utredd och omtalad långt utanför landets gränser.
Regeringen gör nu allt för att städa upp efter det socialdemokratiska misslyckandet. Givetvis innebär öppnandet av landets gränser för byggjobbare och byggföretag från Polen och andra länder på andra sidan Östersjön att priskonkurrensen ökar.

2005 var det 3 938 vräkningar i vårt land. 2007, med en ny regering, var det 3 218 vräkningar – fortfarande för många, men siffrorna är på väg nedåt. Barn ska inte drabbas av vräkning. Därför har regeringen i sin strategi för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden satt upp ett tydligt mål som innebär att antalet vräkningar ska minska och inga barn ska vräkas.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Kronofogdemyndigheten ta fram en vägledning för det vräkningsförebyggande arbetet. Syftet är att ge kommuner och andra aktörer stöd i att utveckla och säkra rutinerna i arbetet med att motverka vräkning, särskilt när det gäller barnfamiljer.
Vägledningen har alldeles nyligen publicerats. Den visar konkret hur ett framgångsrikt arbete kan byggas upp och ger praktiska exempel från ett antal kommuner i landet.
Börje Larsson vet att i Gävle är det Gävle kommuns politiska majoritet som kan påverka kostnaden för att bo i hyresrätt. Gavlegårdarnas dominerande ställning innebär att de lägesbaserade hyror som har införts under senare år har lett till ökade hyror i attraktiva stadsdelar som Söder.

Nu när den vänsterledda majoriteten ökar fjärrvärmeavgifterna med 4procent, trots höga vinster i Gävle Energi AB, leder det till ökade hyror under 2009–2010. Och genom en fungerande socialtjänst kan kommunen säkerställa att inga barnfamiljer vräks. Så Börje Larsson tala med Carina Blank, s, om varför hyrorna är höga och vad kommunen bör göra för att minska de boendes hyreskostnader.

Rättvisa är att ge människan möjligheter och frihet att göra de val hon önskar.
Rätten att välja bostad är viktig och därför behöver Gävle en bra mix av prisvärda hyresrätter, bostadsrätter och ägarlägenheter.

Genom att rekordmånga nu har arbete skapas ökad rättvisa. Rättvisa för oss kristdemokrater är framförallt att höja de sämst ställdas livsvillkor, att öppna dörrarna för dem, och ge extra stöd åt dem som behöver mer stöd.


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons