Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen bortser från den svenska landsbygden

Annons

Debattartikel

 

Snart är det jul igen. Många kommer att samlas föra att fira jul och nyår med vänner och familj. Många kommer även att åka iväg till föräldrar eller vänner som bor på andra orter i Sverige. Julen och nyår är en särskild och viktig högtid för många i Sverige. I det traditionella julfirandet hör det till även det svenska julbordet med sill, skinka och lax. I dag är det flera som föredrar att handla svenskt kött och andra produkter och särskilt närproducerade produkter. Detta är positivt och det är även miljövänligt och stöder de svenska lantbrukarna på landsbygden.

Svensk mat är förstklassig tack vare vårt höga djurskydd, vår låga antibiotikaanvändning, vår klimathänsyn och miljöhänsyn. Svensk livsmedelsexport är en av våra mest framgångsrikas exportgrenar och under 2014 ökade svensk livsmedelsexport med 9,4 procent och varuexporten ökade i sin helhet med 3,1 procent. Detta innebar en stor ökning av den svenska livsmedelsexporten.

Svenskt livsmedel håller hög kvalitet och svensk livsmedelsexport har en stor potential. I dag skapar den svenska livsmedelsindustrin flera arbetsplatser på den svenska landsbygden. Den svenska livsmedelsindustrin är alltså viktig för den svenska landsbygden och arbetsplatserna där. Dessvärre bortser regeringen från den svenska landsbygden. När regeringen straffar landsbygden med ökade transportkostnader genom höjd dieselskatt och gör det svårare att anställa unga genom höjda arbetsgivaravgifter så har vi i stället föreslagit åtgärder för flera jobb i Sverige i form av första jobbet anställning och första jobbet avdraget. Detta skulle underlätta för unga som står utanför arbetsmarknaden både på landsbygden och i städerna. I stället bedriver regeringen en politik som en gör det sämre för sex av tio hushåll i Sverige. Vi vill till skillnad från regeringen att landsbygdens företag ska leva och vill bland annat att gårdsförsäljning av mat, öl och vin ska bli tillåtet och stärka jordbruket och livsmedelsproduktionen i Sverige.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Åsa Coenraads (M)

riksdagsledamot, Västmanland

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons