Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen saknar svar på vårdens utmaningar

Den största utmaningen i hälso- och sjukvården är långa väntetider och otillräcklig tillgänglighet, därtill att säkra kompetensförsörjningen inom vården och omsorgen.

Annons

Det är djupt oroande att den oförberedda vänsterregeringen inte delar den bilden. Regeringen saknar helt konkreta förslag som kan lösa dessa utmaningar.

 En intervju i Arbetarbladet i samband med hälso- och sjukvårdsministerns besök i Gävle visar hur tomhänt regeringen är på förslag och idéer inför framtiden. ”Hur kan staten förbättra just arbetsvillkoren?” Då svarar statsrådet: ”Det handlar inte i första hand om arbetsvillkor utan arbetssituationen.”  

Lite längre ner i intervjun: ” Enligt Vårdförbundet saknas framförallt specialistsjuksköterskor. Vårdförbundet tror att en betald vidareutbildning … kan locka fler sjuksköterskor att specialisera sig. … Är det ett förslag du vill jobba för att införa? Nej, i första hand tror jag att region och landsting måste jobba för att införa det här.”

Moderaterna har påbörjat ett systematiskt förnyelsearbete. Vi delar Vårdförbundets syn gällande såväl kompetensförsörjning som vikten av rimliga arbetsvillkor. Det finns all anledning, trots att det idag finns 3 500 fler läkare och 5 200 fler sjuksköterskor än år 2006, att ta bristen på specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på fullaste allvar.

 Dessa utmaningar gällande kompetensförsörjning och rimliga arbetsvillkor kan inte enbart utelämnas till att vara en fråga för varje enskilt landsting och region. Därtill är utmaningarna alldeles för omfattande. Löser vi inte gemensamt detta kan vi inte heller komma till rätta med den allra största utmaningen om för långa väntetider för många patienter i vården.

 I detta sammanhang, där den oförberedda vänsterregeringens beslut, att låta kömiljarden som alliansen införde med krav på prestationer i form av kortare väntetider och ökad tillgänglighet i vården omvandlas till ett slags allmänt stöd i form av lite Löfven-pengar på motsvarande sätt som de så kallade Persson-pengarna utan krav på leverans av kortare väntetider är ytterst provocerande. 

 Det är därtill viktigt att påpeka att alliansregeringen satsade 67 miljarder kronor mer på välfärden än den tidigare socialdemokratiska regeringen. Mer konkret genomförde alliansregeringen och nya moderaterna bland annat följande satsningar. En lagstadgad vårdgaranti, ett fritt vårdval, en konkret patientlag, en tydlig patientsäkerhetslag, en nationell cancerstrategi, samt en utbildningssatsning på fler sjuksköterskor och läkare.

 Det var en offensiv agenda för en hälso- och sjukvård med högre kvalitet, kortare väntetider och ökad tillgänglighet. Vi avser att fortsätta utveckla vår politik i denna riktning. Det kommer bland annat att kräva fortsatta satsningar på att minska väntetiderna och öka tillgängligheten i vården.

 Alliansbudgeten för 2015 ska fullföljas. Det handlar ytterst om vårdens förmåga att leva upp till korta väntetider och hög kvalitet. Sätt alltid patienternas rättigheter främst.

 Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg tillika socialpolitisk talesperson

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborg

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons