Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens budget slår mot de äldre

Annons

I slutet på december röstade Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att en höjd maxtaxa i hemtjänsten för våra äldre. Förslaget leder till att flera tusen äldre får höjda avgifter på uppemot 2 500 kronor per år. Detta sker genom att regeringen gör en ändring i socialtjänstlagen som möjliggör för kommunerna att ta ut en högre avgift inom äldreomsorgen för både vård och boende. Regeringen väljer att göra det möjligt att försämra ekonomin för våra äldre, framför allt de med sämst ekonomi och störst vårdbehov.

Därtill finns risken att ökningen av avgifterna tack vare den höjda maxtaxan är större än ökningen av den disponibla inkomsten efter höjt grundavdrag och i vissa fall sänkta pensioner. Det är ungefär 30 000 äldre och det är denna grupp som får ännu mindre pengar än tidigare i plånboken efter beslutet från S-MP. Men sanningen är också att samtliga som har ett vårdbehov får lägre inkomster även om de inte går minus.

Regeringens beslut om att höja maxtaxan kommer att leda till att flera får det svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. När man ska betala 2 500 mer i hemtjänst och garantipensionen minskar kan man räkna ut att det inte är lätt att vara vare sig äldre eller pensionär i­ regeringens Sverige.

Är regeringens mål att äldre inte ska få hemtjänst och inte ha råd att använda dessa?

Beslutet från S-MP kan få svåra konsekvenser. Vi vet redan nu att cirka 100 000 personer har slutat att arbeta eller gått ner i arbetstid för att vara anhörigvårdare. Risken blir nu att ännu flera äldre blir beroende av sina anhöriga.

Är det denna effekt regeringen eftersträvar i Sverige?

Vi är rädda för att sådana effekter som gör att allt fler väljer bort insatser från hemtjänsten och låter anhöriga göra insatsen. Anhöriga kan ge mycket kärlek och värme, men det behövs utbildad personal. Det är inte alltid anhöriga kan se medicinska behoven som uppstår, begynnande sjukdomar och begynnande trycksår såsom utbildad personal kan se.

Vi fasar över att fler äldre med stora vårdbehov och små inkomster ska välja bort vård och omsorg som de behöver. Vi i Moderaterna vill alltid ha fokus på kvalitet och med pensionärens behov i centrum, då kan man inte acceptera ­regeringens förslag om att höja taket för avgifter inom äldreomsorgen. Regeringen har under alla år i opposition sagt sig värna vården och när man får chansen gör man precis tvärtom!

Margareta B Kjellin (M)

Riksdagsledamot Socialutskottet, ­Gävleborg

Jenny Petersson (M)

Riksdagsledamot Socialutskottet, ­Hallands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons