Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg - Hur tänker ni gällande strokevården?

/

Annons

Gävle Strokeförening har sedan 1993 arbetat för att förbättra situationen för strokedrabbade och anhöriga. Före 2002 fanns ingen speciell strokeenhet på Gävle Sjukhus. Patienterna placerades på avdelningar som hade en säng ledig. Att detta resulterade i mycket stora och onödiga lidanden har många i vår förening varit med om. Även anhöriga och personal, som då ej hade speciell utbildning inom strokevård, for illa.

Läs också (Plusartikel): Vårdpersonalen lättade efter regionens vändning: "Känns skönt att de har värderat vår åsikt"

Efter mycket arbete och drivande personal fick Gävle 2002 en renodlad strokeenhet där personalen har strokekompetens och lokalerna har anpassats för rehabilitering (stroketeam).

Strokevården har utvecklats mycket under de senaste 15 åren och många strokepatienter kan få räddande behandlingar, som ej var tänkbart för 15 år sedan. Detta kan endast ske om patienten snabbt kommer till sjukhus och får rätt diagnos och behandling av strokeutbildade läkare och personal på en strokeenhet. Bra strokevård sparar både lidande och pengar på lång sikt för Region Gävleborg.

Läs också (Plusartikel): Regionen backar om strokeavdelningen – går på personalens förslag i stället

Fler avdelningar riskerar att slås ihop – anställd om personalkrisen: "De håller på att köra det här företaget i botten"

I Gävleborg fick 796 personer stroke år 2016. Stroke har prioritet 1. Många av dem har tack vare engagerad och välutbildad personal kunnat få god vård och räddats från livslångt handikapp och fått ett bra liv

Överbeläggningar har ofta förekommit på avdelningen. En stor del av personalen har slutat på grund av för stor arbetsbelastning. Det finns ej tid för återhämtning. Nu föreslår Region Gävleborg att kraftigt minska antalet platser för strokedrabbade på strokeenheten. De nuvarande 24 platserna har redan reducerats till 16 platser. Vart ska våra stroke-drabbade patienter ta vägen? Jo, de placeras på andra avdelningar. Vi är tillbaka i tiden trots att vetenskapen går framåt. Förslag har lagts att endast åtta platser ska få användas av strokepatienter på strokeenheten som har all samlad kunskap, lokaler stroketerapeuter och så vidare. Övriga ska placeras ut på andra avdelningar. Hur tänker Region Gävleborg?

Tänk om och gör rätt!

Gävle Strokeförening

Gerd Söderberg

Inga-Britt Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons