Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabiliteringskedjan handlar mer om åtstramning än rehabilitering!

De förändringar som träder i kraft 1 juli är så genomgripande att vi inte kommer att känna igen dagens sjukförsäkring, det som har varit en hörnsten i svensk välfärdspolitik.

Annons

I korthet handlar förslaget, som är tänkt ska träda i kraft 1 juli i år om följande:

Efter tre månaders sjukskrivning ska en persons arbetsförmåga prövas mot annat arbete hos den egna arbetsgivaren, men redan efter sex månaders sjukskrivning ska försäkringskassan pröva om personen, trots sin sjukdom, har förmåga att ta ett annat arbete på arbetsmarknaden och om försäkringskassan så bedömer dras sjukpenningen in oavsett om den sjukskrivne har något annat arbete eller inte. I många fall kan man anta att den sjukskrivne måste säga upp sig från sitt arbete/bli uppsagd och förhoppningsvis få ersättning från a-kassan eller tvingas gå till kommunen och begära försörjningsstöd (socialbidrag).

Regeringen kallar nya förslaget för rehabiliteringskedja men eftersom den inte har mycket med rehabilitering att göra, skulle den kunna kallas åtstramningskedja.

Regeringens förslag innebär att varje incitament för arbetsgivaren att jobba med rehabilitering minimeras. ”En arbetsgivare som på goda grunder kan anta att en sjukskriven skulle kunna arbeta någon annanstans skriver ett intyg på att det inte finns några möjligheter till andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen och blir så på ett enkelt sätt av med en sjukskriven och skapar sig en möjlighet till att anställa en frisk person.” 

Trots att vi vet att det många gånger tar längre sjukskrivningstid än ett år för att bli arbetsför, framför allt då det handlar om psykiska diagnoser föreslår regeringen också att sjukskrivningsperioden med vissa undantag ska begränsas till ett år.

Den tidsbegränsade sjukersättningen föreslår man ska bort, vilket också medför att människor blir utslängda från den allmänna sjukförsäkringen och får finna sin försörjning någon annanstans. Inga hänsyn ska längre tas till ålder eller tidigare bakgrund i samband med beslut om sjukersättning (före detta förtidspension). Regeringen säger att man vill få tillbaka människor tidigare i arbete och deras metod är att tvinga fram en arbetsmarknad, som består av människor som inte är färdigrehabiliterade och inte beretts tillräckliga möjligheter till återgång hos den egna arbetsgivaren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons