Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary stöder integration

Zulmay Afzali, lärare och författare, skrev i SvD 22 januari i år att det bästa sättet för invandrare att integreras i Sverige är att träffa vanliga svenskar och umgås med dem.

Annons

Som flykting här i landet sedan tre år borde han veta vad han talar om. I Stockholm stöder kommunen fadderverksamhet där nyanlända invandrare sammanförs med etablerade stockholmare. Rotaryklubbarna i Gävle driver sedan årsskiftet ett integrationsprojekt som vänder sig till deltagare i SFI:s språkutbildning Akademikerspåret. Vi träffas i större och mindre grupper på Vuxenutbildningen, i hemmen, på museer eller bibliotek. Avsikten är att lära känna varandra, ge de nyanlända tillfälle att träna svenskt vardagsspråk samt ge dem inblickar i det svenska samhället och oss kunskap om deras bakgrund. Vi är övertygade om att verksamheten är till gagn för båda parter. Naturligtvis är vi medvetna om att fler än akademiker är i behov av stöd för att integreras. Samarbetet med Akademikerspåret är en början.

Som bekant har Sverige svårt att integrera de många nyanlända som kommer till vårt land. Alla upprörs vi över att det tar så lång tid för nyanlända med akademisk examen att få adekvat arbete samtidigt som landet skriker efter utbildad arbetskraft. Vi må ha olika meningar om hur många invandrare Sverige bör ta emot. Men en sak borde alla vara överens om; vikten av att nyanlända som erhållit uppehållstillstånd ges all tänkbar hjälp för att så snart som möjligt kunna integreras i det svenska samhället. Att lära sig svenska och kunna försörja sig genom arbete är avgörande faktorer. I Västra Götaland verkar den ideella föreningen ”Yrkesmentorer inom Rotary” i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götaland. Så långt har vi ännu inte nått i Gävle.

Rotaryklubbarna i Gävle söker nu tillsammans med Gävle kommun stöd enligt förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för vissa utlänningar. Stödet syftar till att bl.a. underlätta nyanländas etablering i samhället, att stödja språkinlärning och skapa nätverk. Vi samarbetar med kommunens arbetsmarknadsenhet som ansvarar för flyktingmottagandet. Runt om i länet bedriver många föreningar och grupper, alltifrån språkkaféer till idrottsklubbar, verksamhet som främjar integrationen. Ingen kan ensam klara jobbet, men tillsammans kan vi göra mycket.

Om någon undrar varför Rotary engagerar sig i integrationen, vill jag svara: Rotary är ett världsomfattande yrkesnätverk med drygt en miljon medlemmar som genom humanitära insatser vill förbättra människors liv. Rotaryklubbarna i Gävle, som bland annat låtit borra brunnar i Sudan och stöder en flickskola i Kamerun, ser det som en självklarhet att arbeta även lokalt. Mycket av världens elände har sin rot i misstänksamhet mot andra folkgrupper och ovilja att mötas med åtföljande fördomar. Cordelia Edvardsson, som överlevde förintelsen, skrev: ”Historien är också den kommande generationens arv, men inte som skuld utan som ansvar.” Låt oss i Gävle göra vad vi kan för en bättre värld.

 

Tomas Attorps

medlem i arbetsgruppen för Gävle Rotaryklubbars Integrationsprojekt (GRIP)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons