Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta psykiatrin

Annons

När tåget stannar beror det inte alltid på signalfel. Självmord är sedan många år det vanligaste skälet till att unga män dör. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning. Liberalerna kräver krafttag för att säkra utsatta patienters hälsa och trygghet.

Under många år har specialistpsykiatrin gått på slak lina. Efter valet 2014 drogs budgeten ned för Akademiska sjukhusets psykiatri med 30 miljoner kronor, motsvarande fyra procent av budget. Konsekvensen blev neddragningar av personal och minskad utbildning av psykologer. Väntetiderna ökade, särskilt till återbesöken.

För några veckor sedan sammanfattades resultaten av besparingarna: anmälningarna till Patientnämnden inom psykiatri har sedan neddragningarna ökat med 26 procent. Nämnden skriver att "Många patienter möts av olika läkare och tillgängligheten är dålig. Patienterna upplever att de inte får den hjälp och det stöd de behöver".

Psykiatrins resurser måste säkras. Liberalerna har tagit fram ett program där vi lyfter fram tidiga insatser och förebyggande arbete för att förebygga självmord, långtidssjukskrivning och utanförskap. Vi vill se fler psykologer och kuratorer på länets vårdcentraler. Nationell brist på specialistpsykiatrer och psykiatrisjuksköterskor kräver också satsningar på specialistutbildning.

Vi har även krävt ett närmare samarbete mellan psykiatri och elevhälsa, socialtjänst och äldreomsorg och vill att den rödgröna ledningen följer revisorernas krav på att specialistpsykiatrin arbetar mer utåtriktat. Som en del i detta föreslog vi konsultteam från specialistpsykiatrin som stöd för primärvård och kommunal omsorg, men även detta förslag avslogs. Detta oroar oss. 

 Listan över nödvändiga förbättringar kan göra lång. Människor med psykisk sjukdom undervärderas fortfarande på arbetsmarknaden och här måste det offentliga sopa rent framför egen dörr. Vi kräver att landstinget ökar sina ambitioner som arbetsgivare för personer med psykisk funktionsnedsättning. Vi föreslår också att den psykiatriska akutvården i Uppsala län förbättras genom blåljuspsykiatri. Det ger patienter ett tryggare, tidigare omhändertagande att mötas av specialiserad sjukvårdspersonal istället för att hämtas av polis.

 Sammantaget skulle våra förslag skapa en bättre framtid för utsatta invånare i vårt län. Vi ger oss inte.

Lina Nordquist (L)

oppositionslandstingsråd

Johan Enfeldt (L)

ledamot i Vårdstyrelsen

Alfred Mujambere (L)

ledamot i beredningen för demokrati, jämställdhet och integration

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons