Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S slösar med sjukvårdens skattemedel

Just nu skenar kostnaderna för maten på Akademiska sjukhuset i Uppsala, helt i onödan! Slöseri. Oansvarigt. Respektlöst.

Annons

Efter ett antal utredningar om hur patienter på Akademiska kan serveras mat lagad på området kom man fram till att bästa lösningen är att bygga ett tillagningskök på sjukhusområdet. Köket ska vara flexibelt och lätt kunna byggas om till att anpassas efter olika serveringssystem. Efter tillagning ska maten kylas ned och skickas till sjukhusets olika avdelningskök där maten värms och görs färdig för servering. Detta system möjliggör att mat kan erbjudas sjukhusets patienter vid dygnets alla tider samt att ett stort antal rätter kan finnas på menyn. Att ha tillgång till ett stort antal rätter är viktigt ur allergi- och specialkosthänseende. Detta system innebär förutom ökad flexibilitet och minskade ledtider för beställning av mat även ekonomiska fördelar genetmot dagens system där maten lagas i Västerås och sedan fraktas kyld till Uppsala. Alla partier i landstingsfullmäktige ställde sig bakom detta förslag utom ett, Miljöpartiet. Ett klart majoritetsbeslut togs om att påbörja projektering och sedan byggnation av tillagningskök och mottagningskök ute på sjukhusområdets avdelningar. Sedan kom valdagen.

 

Efter höstens val har tre partier valt att gå ihop för att bilda politisk majoritet i landstingsfullmäktige, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Helt plötsligt kom matfrågan åter upp på dagordningen, nu var den nyss beslutade lösningen inte godtagbar längre av någon anledning. S, V och Mp ville åter igen utreda systemet för tillagning av mat på Akademiska. Utredningen ska vara klar om ett halvår. Det är helt tydligt att Socialdemokraterna med Börje Wennberg i spetsen valt att förhandla bort det sunda förnuftet då de bildade majoritet med de två mindre partierna. För att nå makten i landstinget och samla en majoritet valde Börje Wennberg att ge efter för Miljöpartiets sju ledamöters (utav totalt 71 stycken) missnöje med det klara majoritetsbeslutet i fråga om patientmatslösning. Att släppa det sunda förnuftet gav Socialdemokraterna makten men det ger dyr patientmat, försenar start av närlagad mat vid Akademiska sjukhuset och alla dess fördelar. Miljontals av länsbornas värdefulla skattekronor till landstinget kommer rulla iväg till ingen nytta. Dessa bortslösade pengar skulle kunna användas mycket, mycket bättre.

 

Men ännu finns tid att sätta stopp för dessa tokigheter. Socialdemokraterna har definitivt både mitt, Centerpartiets och övriga Allianspartiers stöd i landstingsfullmäktige om de väljer att lägga ned den nyligen tillsatta utredningen samt att återgå till det som en gång landstingsfullmäktige beslutade, inklusive dem själva, i ett klart majoritetsbeslut. Vi behöver lägga kraften på att lösa andra problem och diskutera fiffiga lösninga för att förbättra vården och landstingets övriga verksamheter istället för att åter börja utreda tillagningsfrågan. Jag efterlyser respekt för gjorda utredningar, respekt för fattade majoritetsbeslut, respekt för skattemedel och ett ansvarstagande för att leda landstingetrs verksamhet framåt där vi allesammans använder vårt sunda förnuft och ser till länsinvånarnas bästa istället för den egna maktfullkomligheten.

 

Sara Sjödal (C)

fullmäktigeledamot i Landstinget i Uppsala län.

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons