Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbas vi av regeringens politik

I dagarna kan vi i olika medier läsa och höra vilka fantastiska initiativ den moderatledda regeringen tar och vilka positiva effekter det blir för kommunerna Mot bakgrund av detta har vi tittat över vilka konsekvenser borgarnas politik har och har haft för Sandvikens kommun sen de tillträdde.

Annons

Kommunens kostnader för förändringen av arbetsmarknadspolitiken kan sammanfattas med följande beskrivning:

* Regeringen avskaffade en rad arbetsmarknadspolitiska program redan från 1 januari 2007, utan att ge kommunerna någon rimlig tid till omställningar då en rad avtal mellan Arbetsförmedlingen och kommunernas arbetsmarknadsverksamheter slopades helt.

* Rekryteringsbidraget för vuxenutbildning, som sedan 2003 funnits till för de grupper som behöver stimulans till utbildning och jobb, avskaffades från 1 januari 2007.

* Regeringen beslutade, med en månads varsel, att slopa merkostnadsersättningarna till kommunerna för Plusjobben. Detta innebar att kommunerna i Sverige i ”ett penndrag” förlorade 600 miljoner kronor, trots att kommunerna hade avtal om denna ersättning med Arbetsförmedlingen.

* Besluten om förändringarna i a-kassan, som gäller från mars 2007, beräknas kosta kommunerna 500 miljoner kronor mer i försörjningsstöd. Dels har ungdomar förlorat rätten till a-kassa på grund av slopandet av det så kallade studerandevillkoret, och dels har fler personer som drabbats av sänkta ersättningsnivåer i a-kassan tvingats söka försörjningsstöd.

* I budgetpropositionen inför 2008 minskade regeringen anslagen till kommun- och landstingssektorn med 8,3 miljarder

För Sandvikens räkning innebar detta minus cirka 24 miljoner kronor.

Räknat i minskade intäkter och ökade kostnader totalt för Sandvikenskommun minus 44–49 miljoner kronor.

Allt detta som beskrivits ovan säger sig regeringen gjort för att minska det så kallade utanförskapet.

Trots detta bromsar tillväxten in och arbetslösheten ökar vilket får ekonomiska konsekvenser för kommunerna i minskat skatteunderlag och för Sandvikens räkning minus cirka 20 miljoner kronor

Vi ställer de, av borgarna, redan gjorda neddragningarna i kommunsektorn samt misslyckandet med att minska det så kallade utanförskapet som tillsammans omfattar cirka 64–69 miljoner kronor mot sänkta arbetsgivaravgifter och det generella statsbidraget på cirka 16 miljoner kronor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons