Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken vill skrämma villaägare till radonmätning

Annons

I ett brev till samtliga villaägare i Sandvikens kommun erbjuder eller snarare uppmanar kommunen och ett privat Luleåföretag villaägarna att köpa mätutrustning för radonmätning i sina villor, detta till ett rabatterat pris.

Idén kan tyckas vara god, dels med tanke på att radon- exponering i vissa fall kan orsaka lungcancer dels att det kan vara önskvärt att få förekomsten av radon kartlagd i hela landet.

Men det sätt erbjudandet är utformat på är såväl oetiskt som osakligt. Hur kan kommunen låta sig utnyttjas av ett privat företag som enbart vill tjäna pengar?

Om det så kallade erbjudandet hade kommit direkt från företaget hade många inte ens läst brevet utan det hade gått direkt i soptunnan. Men när brevet bland annat har kommunlogga uppfattar säkert de flesta mottagare brevet som seriöst och att det kanske innehåller information som är viktig.

Men så är inte fallet. Förutom att brevets inledning signalerar skrämsel så finns ett flertal formuleringar som insinuerar och indirekt hotar– att om inte radonmätningen genomförs så lurar lungcancer bakom hörnet. Hur som helst präglas brevet av vinklingar och formuleringar som inte hör hemma i ett kommunbrev till medborgarna.

Det som är allra mest allvarligt är att med hänvisning till SSI (Statens strålskyddsinstitut) påstå att: ”radon i bostäder orsakar cirka 500 lungcancerfall per år”. Att kalla detta för överdrift är bara förnamnet. Det är

lögn

av högsta kaliber. Enligt nämnda SSI så avlider endast cirka 450 personer varje år av lungcancer orsakad av radon i bostäder. Men 90 procent av dessa är rökare. Just det! Endast cirka fem ickerökande personer av en befolkning på drygt 9 miljoner dör varje år av lungcancer orsakad av radon i bostäder. Men den upplysningen hemlighåller kommunen i sitt brev. Inte heller informerar man om att SSI anser att den mest effektiva åtgärder för att minska risken för lungcancer är att sluta röka.

Sandvikens kommun ljuger alltså om fakta i syfte att skrämma villaägarna och få dem att dra på sig extra kostnader för radonmätning – sannolikt helt i onödan – för de allra flesta. Kommunen vill ”ha koll på radonläget” med det är villa- ägarna som skall betala trots att de för de allra flesta är fullständigt onödigt.

Om kommunen vill minska antalet lungcancerfall är det betydligt mer fruktbart att uppmana medborgarna att sluta röka.

Villaägare i Sandviken kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons