Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om laxexplosionen

Annons

Det finns faktiskt en naturlig förklaring till att det i år har fångats så mycket lax i norra Sverige och Finland men det verkar som om tidningarna inte vill skriva sanningen utan bara skriva vinklade reportage. Det är inte unikt att fler laxar än tidigare vandrat upp i Testeboån! Till och med jag har fått lax, som är en ytfisk, i mina siknät som ligger på 16 meters djup och det har inte hänt så många gånger förut i mitt liv.

Allt detta beror på att från och med 1 januari 2008 får det inte bedrivas något drivgarnsfiske efter lax i Östersjön. Alla länder som tidigare fiskat på detta vis har nu fått upphöra med det. Enbart krokfiske får numera bedrivas, men detta fiske är inte så effektivt som drivgarnsfiske så de flesta fiskare har slutat fiska lax med påföljd att miljontals kilo lax nu kan vandra upp till Bottenhavet och där försöka ta sig upp i sina älvar. Inget hindrar dem ju längre i Östersjön!

Nu blir de i stället upptagna i laxfällor i Bottenviken och då kan man fråga sig: är det bättre att laxen tas upp i norra Sverige eller Finland medan sör- och gotlänningarna bara tvingades sluta fiska utan en krona i ersättning för nät och båtar?

Daggluringarna i EU, miljöpartister och andra, har ju tagit denna lag för att en hotad delfinart i Östersjön inte ska bli utrotad. Att yrkesfiskarna blir utrotade det skiter de i!

Denna laxexplosion har alla vakna norrlandskommuner nu insett kan vara början på en framtida fisketurism i likhet med den som Norge och Ryssland har.

Längs norrlandsälvarna har vakna politiker nu insett att man till följd av detta nu måste ta bort alla hinder i älvmynningarna så laxen kan vandra och reproducera sig ännu bättre. Det finns nämligen så mycket lax där uppe att till och med sälarna har ätit sig mätta och faktiskt lämnar fiskarnas redskap i fred. Detta får till följd att det kommer att bli ännu fler sälar eftersom alla dessa miljontals kilo lax även i framtiden kommer att söka sig till sin hemmaälv i norra Norrland och Finland.

Kjell-Owe Björk, professionell sälmatare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons