Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på barnomsorgen och gör Gävle attraktivt

Annons

På kommunfullmäktigesammanträdet 25 augusti lämnade folkpartiet in en motion där vi kräver att kommunen ska sätta ett tak på hur stora barngrupperna får vara i kommunens förskolor.


Gävle kommun ska följa de rekommendationer som Skolverket presenterade i rapporten ”Strukturella faktorer och pedagogisk kvalitet i barnomsorgen och skolan” från 2001. I rapporten pekade man på att om barn ska utvecklas på ett optimalt sätt är en grupp om 13–15 barn i de äldre förskoleåldrarna (4–5 år) att föredra och mindre grupper för de yngre barnen samt för barn med behov av särkilt stöd.

Genom att använda Skolverkets rekommendationer som tak för barngruppernas storlek fastslår Gävle kommun en klar minsta kvalitetsnivå inom sin barnomsorg.

Därmed får berörd förvaltning ett klart definierat kvalitetskrav att uppfylla och tydliga riktlinjer om hur man ska organisera sig för att ge bästa servicen till berörda Gävlebor.

Det skulle också ge berörda föräldrar i Gävle, men även föräldrar som funderar på att flytta till kommunen, en garanti om vilken minsta kvalitetsnivå de kan förvänta sig i barnomsorgen.

I de kontakter som kommunen har med det lokala näringslivet framkommer det ofta att man har problem med att hitta rätt kompetens vid behov av rekrytering. Det vill säga kompetensen finns inte i Gävle och det är svårt att få någon utomstående att flytta hit. Vad kan då kommunen göra för att hjälpa näringslivet att locka till sig kompetenta medarbetare utifrån?

För kommunens del handlar det om att göra kommunen så attraktiv som möjligt att bo i och då måste man se till att man levererar högsta möjliga kvalité inom barnomsorgen och skolan.

Många av dem som besitter den kompetens som efterfrågas är föräldrar eller på väg att bli det.

När de lämnar sina barn till barnomsorgen eller skolan vill de vara säkra på att deras barn får det bästa omhändertagandet och inte behöva känna någon oro när de är på jobbet.

 

Det finns i Gävle och många andra kommuner en övertro på betydelsen av attraktivt boende. Vad spelar ett attraktivt boende för roll om man känner att ens barn inte har en bra vardag?

 

Boendet är inte oväsentligt, men om inte vardagen fungerar så är sjötomten ointressant.

Om nu Gävle ska ha en slogan att jobba efter så borde det vara ”Gävle, bättre uppväxt kan ditt barn inte få”. Kan kommunen leva upp till denna slogan (och förutsättningarna finns) kommer Gävle att vara mycket intressantare att flytta till bland föräldrar.

Därmed får det lokala näringslivet lättare att locka till sig kompetenta medarbetare utifrån.

 

Ett steg på den vägen är att stärka kvaliteten i förskolan genom att sätta ett tak på storleken på barngrupperna.

 

Per-Åke Fredriksson

oppositionsråd för folkpartiet liberalerna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons