Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjögren skönmålar alliansens orättvisa politik

Annons

Svar till Lennart Sjögren, Arbetarbladet 3 augusti:
Skulle allt vara så bra som Sjögren påstår skulle väl allianspartierna i dag ha stöd av runt 55–60 procent av valmanskåren. Alla som följer nyhetsrapporteringar och de undersökningar som görs av olika opinionsinstitut vet att det är inte riktigt så.
Den bistra sanningen är att regeringens politik vare sig leder till rättvisa eller frihet. Hur rättvis var den förändring av fastighetsskatten som alliansregeringen genomförde? Hur kan man prata om rättvisa när en skatteomläggning ger de redan rika med fastigheter i mångmiljonklassen skattelindringar på tiotals tusen kronor om året medan ägare till vanliga småhus, innehavare av bostadsrätter eller hyresgäster får en mycket blygsam kostnadsminskning, om ens någon alls.

Rättvisa är alltså att ge människan frihet. Hur pass fri tror Lennart Sjögren att den arbetslöse, som riskerar att förlora sin a-kassa känner sig? Friheten för den gruppen människor är att, närmast genom hot, tvingas lämna hus och hem och flytta kanske hundratals mil för att ta ett anvisat jobb. Hur pass fri tror Lennart Sjögren att den som av rent ekonomiska skäl tvingats lämna a-kassan känner sig när arbetslösheten är på väg uppåt? Vad återstår den dag arbetslösheten är ett faktum och ingen hjälp finns att få från a-kassan? Svaret är enkelt, kommunens socialtjänst.

Lennart Sjögren tycks tro att de höga hyrorna i huvudsak beror på höga energipriser. Självklart påverkar värme och elkostnader hyran och det vore bra om taxorna kunde sänkas. Till syvende och sist är det ändå politiska beslut som fordras för att få rimliga hyresnivåer.
Borttagande av investerings och räntebidragen har gjort det väldigt svårt att producera nya hyresrätter, bostäder som det finns stort behov i många kommuner. Skulle dessutom Michael Kochs utredning om allmännyttans framtid, eller snarare brist på framtid, leda till beslut skulle med stor säkerhet hyrorna stiga så kraftigt att många hyresgäster skulle riskera att få flytta.
De vräkningsförebyggande åtgärder som Sjögren beskriver i sitt inlägg finns det ingen anledning att kritisera. Dess värre är det ju ändå att bara angripa symtomen, de grundläggande problemen finns kvar, det vill säga för höga hyror, och framförallt för stora ingrepp i de sociala skyddsnäten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons