Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården ska hjälpa människor att leva – inte att dö!

/

I Sverige är all form av att hjälpa någon att dö, även om det sker på den sjukes begäran, förbjuden.

Annons

 Trots detta dyker förslag av och till upp om att det ska tillåtas inom den svenska sjukvården. Efter det att Miljöpartiet på sin kongress beslutat att driva på för att tillsätta en utredning om aktiv dödshjälp är frågan åter på dagordningen.

 Förutom att enskilda rikspolitiker har drivit frågan om aktiv dödshjälp för svårt och obotligt sjuka människor som uttrycker en önskan om att få hjälp att avsluta sitt liv, så är detta första gången ett politiskt parti ställt sig bakom ett sådant förslag.

 Att enbart utreda frågan, som Miljöpartiet föreslår, är tillräckligt allvarligt för att vi kristdemokrater ska reagera. Man vill inte utreda om man inte vill glänta på dörren och öppna för möjligheten till assisterade självmord. Samhället är inne på en mycket farlig väg om möjligheten till dödshjälp införs i Sverige och det går inte att bortse från det sluttande planet.

 Först och främst handlar det om vilken syn på människan vi ska ha i vårt samhälle. Ska inställningen vara att vi ska göra allt vi kan för att människor ska må bra och kunna leva, eller ska vi ha en människosyn som alltför lätt förmedlar ett budskap om att vissa inte är önskvärda?

 Knappast någon kan ha undvikit att notera att vi idag har en sjukvård som karaktäriseras av brist på resurser. Det finns många människor som vårdas i livets slutskede, eller i långtidsvården överhuvudtaget, som faktiskt ser på sig själva som en belastning för samhället och tycker att resurserna i stället borde läggas på andra patienter. Då är risken överhängande att dödshjälpen utvecklas till att uppfattas som en plikt snarare än en valmöjlighet.

 Utvecklingen i Nederländerna, där assisterade självmord blev lagligt 2002, talar sitt tydliga språk. Där ökar antalet människor stadigt som väljer att avsluta sitt liv på detta sätt. År 2012 dog 4 188 personer genom dödshjälp, för att året därpå öka till 4 829 personer.

Förra året beslöt det Belgiska parlamentet till och med att även svårt sjuka barn kan beviljas dödshjälp på sina föräldrars och sin egen begäran.  Frågan är om det blir barnets eller föräldrarnas vilja som fäller avgörandet.

 Utvecklingen i Nederländerna måste ses som en varning för Sverige och andra länder i världen. I slutändan är dödshjälp inte bara en fråga om en enskild persons önskan att avsluta sitt lidande, utan en fråga om hur ett samhälle värderar den största gåvan av alla – livet.

 Vi kristdemokrater vill slå vakt om de etiska principer som vidmakthåller människors förtroende för sjukvården. Sjukvården ska inte hjälpa människor att dö! Sjukvården ska hjälpa människor att leva!

 Ingemar Kalén (KD)

Hofors

Lili André (KD)

Gävle

Bertil Eriksson (KD)

Ovanåker

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons