Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar ska man inte tävla för

Politik består av ständiga val och prioriteringar. Vi kan som politiker och samhällsintresserade välja vad vi ska satsa på eller att avstå att satsa på. På det sättet skiljer sig inte en privatekonomi från en offentlig ekonomi. I vår kommun är det en ständig brist på resurser liksom landstingets budget är ansträngd.

Annons

Sjukvårdens ekonomi är en ständig nedåtgående spiral. Försämringar för elever som går på resurskolor. Underhållen av våra vägar är undermåliga. För få platser på särskilda boenden. Bristen på specialpedagoger. Inom det sociala området är det brist på jourhem för barn som har svårigheter och inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Att arbeta för att få ett tryggt Gävle – lyser med sin frånvaro. Skolsköterskor ska tas bort.

Listan kan göras lång på de nedskärningar som har skett på grund av att det saknas medel enligt den styrande majoriteten. I en verksamhet som omsätter fem miljader så är det självfallet inte brist på medel utan problemet är hur man har prioriterat medlen.

Vi är emot kulturhuvudstadsåret just av detta skäl, att vi tycker att Gävles majoritet ska lösa sina ovanstående grundläggande åtaganden innan man överhuvudtaget börjar tänka på kultuthuvudstadsarrangemang.

Det låter som om vi uppfinner hjulet igen – kultur. Den finns runt omkring oss varje dag – vart vi än vänder oss.

Vi lägger ner mycket pengar på kultur redan i dag – även om det inte låter så. Mycket vill ha mer...

Att man ska övertyga kommuninnevånarna låter inte klokt, tror man på fullaste allvar att befolkningen i Gävle kommun inte kan tänka själv, att man inte är förmögen att fatta sina egna beslut.

Alla dessa pengar som ska satsas på kulturhuvudstadsåret är alltihop skattepengar – oavsett om de kommer från kommunen, staten eller EU och vi anser att skattepengar ska man inte för.

Vi inom nätverket centerpartister mot kulturhuvudstadsåret vill utveckla vår kommun och vår region till att bo och leva i. Vi anser att kommunen måste klara av sina basåtaganden först och därigenom locka nya invånare till Gävle. Hur många av kommunens invånare har besökt Stavanger i Norge i år av anledningen att det är kulturhuvudstadsår? Det finns så mycket att vara stolt över i Gävle; Brynäs hockey, Cityfesten, bocken, Mackmyra whisky – ja, listan kan göras lång.

Men när det gäller våra kärnverksamheter är det inte lika gott ställt utan vi som arbetar inom det offentliga, eller nära det offentliga, får alltid höra att det är brist på resurser.

 

Centerpartiets nätverk mot kulturhuvudstadsåret 2014

kommunfullmäktigeledamot

ledamot i landstingsfullmäktige

ledamot i landstingsfullmäktige

utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons