Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen är naturens naturliga resurs

Annons

I Arbetarbladet 17 maj blir skogsindustrin anklagad för att vilja få svenskar att tro att skogsbruket kan rädda klimatet.

Saken är enkel. Så är det! Orsak: fotosyntesen. Skogen har en nyckelroll för klimatet. På grund av det svenska skogsbrukets hållbara metoder har det så kallade virkesförrådet (alltså hur mycket skog vi har) dubblerats sedan 1923. Ju fler träd, desto större förmåga har skogen att binda den koldioxid som släpps ut i atmosfären. På så sätt är de svenska skogarna en så kallad kolsänka. De svenska skogarna tar upp 110 miljoner ton koldioxid årligen. Det är dubbelt så mycket som Sveriges samlade fossila utsläpp av koldioxid årligen.

Skogsindustrierna anser precis som skribenterna att den biologiska mångfalden ska bevaras och stärkas. Därför står vi bakom det av riksdagen beslutade nationella miljökvalitetsmålet ”Levande Skogar” för att uppnå detta.

Det skribenterna inte verkar förstå är att ökande klimatbekymmer kommer att påverka den biologiska mångfalden. En del arter kommer helt enkelt att försvinna om vi inte klarar att åtgärda klimatförändringarna. Att sätta skogens klimatvårdande egenskaper i fokus är att likaså fokusera på den biologiska mångfalden.

Vi är glada över det stöd som Sveriges riksdagsledamöter uttrycker för skogen och dess betydelse för klimatet. Under april månad lät vi som branschorganisation genomföra en undersökning bland ett hundra av våra folkvalda riksdagsmän. På en direkt fråga om Sverige bör få tillgodoräkna sig den fulla effekten av skogens kolsänkande egenskaper i kommande nationella klimatpolitik är stödet mycket stort. 73 ledamöter säger ja, 5 ledamöter säger nej, och 22 vet inte. Vi ser fram emot den kommande klimatpropositionen i höst och förutsätter att skogen lyfts fram och ges betydelse i den nationella klimatpolitiken.

Skribenterna från i lördags beskriver skogsnäringens verksamhet på ett aggressivt och onyanserat sätt. Det tar vi kraftigt avstånd från. Vi vill producera mer. Det är vi stolta över. Det som är träprodukternas fördel är att skogen är en förnyelsebar resurs. Skogen tar inte slut. Därför kan vi utan dåligt samvete producera mer.

Lotta Larson,

kommunikationsdirektör, Skogsindustrierna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons