Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor har blivit handelsvaror

Under sommaren gick John Bauer-koncernen i Norge i konkurs. Nu verkar ägaren ha insett att det betyg han fick av sina anställda i Norge, att de ”inte har kompetens att driva gymnasieskolor”, var riktigt.

Annons

I torsdags 2 oktober sålde grundaren Rune Tedfors sin friskolekoncern till det danska investmentbolaget Axcel, som äger ett 30-tal bolag, men inget inom utbildningsområdet. Man arbetar sedan tidigare bland annat med borrar, smycken, emballage, djurmat och modekläder, enligt bolagets egen nätsida.

Det kan knappast bli tydligare att friskolereformen gjort Sveriges skolväsende till en handelsvara. De resurser som vi skattebetalare betalar för skolan går till klippare på finansmarknaden, som kan spekulera för pengar som vi betalt för elevernas utbildning. Är det rimligt att Sverige, som det enda landet i världen, skall låta privata aktörer använda använda skattepengar som skall gå till elever och lärare för att leka på börsen? Nu ägs skolor på 29 orter i Sverige med cirka 10 000 elever av ett danskt investmentbolag.

Det är hög tid att i grunden ändra reglerna för friskolor i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons