Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv på för den svenska mjölken

Annons

Med ert stöd och av kloka konkreta politiska åtgärder, nu kan vi förhindra att fler mjölkgårdar läggs ner

Namninsamlingen Mjölkuppropet pågår runt om i Sverige. Vi blir rörda av att det finns ett så starkt engagemang kring att bevara vårt svenska jordbruk. När LRF: s mjölkbönder i Tierp möter konsumenterna i butik, då får vi starkt stöd. De skriver på för den svenska lokala mjölken och vår inhemska mat produktion. Genom att skriva på är man med och påvisar för våra politiker att det svenska jordbruket behövs. Det bidrar till så mycket mer. De svenska bönderna är hjältar. De tar ansvar för djur och natur samt vårt svenska kulturarv.

I stundande kriser runt omkring oss blir det väldigt uppenbart att just maten är viktigt för oss.

Hur skulle Uppsala län/Sverige klara sig om det blev krig. Hur ser Sveriges livsmedelsstrategi ut?. Under våra möten träffade vi gamla mjölkbönder som berättade hur det var förr och hur bygden såg ut. De har sett hur landskapet förändras när lantbruken lägger ner sina verksamheter. Gårdarna står tomma och förfaller. Jordbruksmark växer igen när djuren försvinner. Betesmarkerna och Slåtterängarnas vackra flor av blommor, fjärilar och små fåglar är borta. Var är fågelkvittret ? Skogs vägar röjs inte längre för dom används inte längre. De gamla bönderna gav oss uppmuntrande ord som "stå på er" och "om ni inte hörs finns ni inte". Tänk på nästa generation.

Men ett av mötena tog oss tillbaka till verklighetens mjölkkris. En kvinna berättade medan hon skrev på att hon förlorat sin man och familj eftersom gården tvingades läggas ner. Hela identiteten suddades ut, allt som deras förfäder byggt upp gick förlorat. Medvetenheten om att det läggs ner fem mjölkgårdar varje vecka samt att 5 arbetstillfällen per gård försvinner innebär att denna tragedi tyvärr finns på flera håll.

Med ert stöd och med hjälp av kloka, konkreta politiska åtgärder nu kan vi förhindra att fler mjölkgårdar läggs ner. Skriv på för mjölken och svensk livsmedelsproduktion. Läs mer: www.lrf.se/formjolken.

Tord Eriksson …

ordförande

LRF kommungrupp Tierp med styrelse

Åsa Sikberg

ordförande LRF lokal avdelning Österlövsta med styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons