Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda era djur!

Annons

I Arbetarbladet 8 augusti läser jag om fårägare Niklas Qvarnström i Österfärnebo som är bedrövad över att en björn har rivit hans får och han står i fundering över hurvida han ska köpa nya får eller inte.

Men när ska ni sluta gnälla? När ska ni djurägare ta ert ansvar för era djur? Ni är så bortskämda och inte ett dugg rädda om era djur längre.

Jag pratade med Monica Eriksson på Länsstyrelsen som nu har beviljat skyddsjakt på björnen om hur hon ställer sig till att fårägare, hästägare, nötägare med flera inte tar sitt ansvar och hon talade om att de alltid försöker få djurägare att ansöka om att sätta upp skyddsstängsel eller att stänga in sina djur över natten. Men icke.

Att ansöka om bidrag till skyddstängsel är väl för jobbigt. Att använda en lada eller bygga en åt sina djur, så att de är väl skyddade över natten, är inget för dessa ägare. I stället är det mycket lättare att låta sina djur lida än att skydda dem. Det är ju bara får. Eller?

Om du vore en björn, hungrig och på jakt efter mat (eftersom det är ett vilt djur så är det den egenskapen den har) och du då hittade ett ”smörgåsbord” mitt framför dig, skulle inte du då ta för dig? Det är inte ett dugg konstigt. Sedan är ni arga på björnen? Man undrar varför – eftersom du egentligen borde ha tagit ditt ansvar.

Jordbruksverket har löst detta problem på ett väldigt fiffigt sätt. När får, get eller nötägare söker bidrag hos Jorbruksverket så kräver de att skyddsstängsel sätts upp eller att djuren är i skydd under nattetid. Görs inte detta utgår bidragen när de åker ut och gör en inspektion. Eftersom vi inte har någon lagstiftning i Sverige än angående att det skulle vara tvingande för varje djurägare att sätta upp skyddsstängsel eller inlåsning nattetid, så kan inte Länsstyrelsen kräva detta utan kan bara tala om att de bör göra det för att skydda sina djur.

Det alla djurägare sysslar med som inte har skyddat sina djur är egentligen djurplågeri eftersom de ej kan fly när rovdjur kommer och sedan ska ägaren sitta och sätta på sig ”martyrkappan” och tala om för hela Gästrikland vilken elak och hemsk björn vi har som dödar hans får. Jisses!

Jag är själv fårägare. Jag skyddar mina får från rovdjur och tar in dem varje kväll. Jag tar mitt ansvar. Jag är rädd om mina djur.

Och jag måste ge en stor eloge till alla andra fårägare som tar sitt ansvar och låser in sina får nattetid och tar sitt ansvar. Alla är inte ansvarslösa!

Nej, jag håller på Länsstyrelsen som aktivit låter rovdjursstammen leva och frodas och tillåter våra rovdjur att få leva naturligt i våra skogar. Det är vi människor som måste sluta vara lata och ta vårt ansvar i stället.

En ansvarstagande

fårägare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons