Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda skogen nu!

/

Annons

Min utsikt från tåg- och bilfönster i sommar: mil efter mil, utan en enda naturlig skog i sikte!

Visst kan jag blunda istället för att titta ut genom fönstret, men när jag sett detta tänker jag på alla av det svenska skogsbruket hotade arterna och blir upprörd, ja rent ut sagt förbannad. Mina tankar går direkt till konsekvenserna för skogens alla rödlistade arter.

Sveriges skogsbruk är en skam och definitivt inget föredöme för andra länder som ofta påstås. Det finns gott om träd i Sverige men det är en helt annan sak än en skog där flera arter ges möjligheten att överleva.

I Rödlistan från 2015 står följande: ”52 procent av alla rödlistade arter utnyttjar skogen…”. ”Rödlistan är till hjälp för att identifiera vilka arter, och utifrån arternas ekologi vilka miljöer, som behöver åtgärder för att arternas tillstånd skall förbättras.” Se http://www.artdatabanken.se/verksamhet-och-uppdrag/publikationer/bestaellladda-ner-publikationer/roedlistan-2015/

De många rödlistade arterna behöver få sin livsmiljö skyddad. Arealen naturlig skog är minimal i förhållande till den brukade. Skogsindustrin och vindkraftsutbyggnaden knaprar sakta men säkert i sig de sista resterna naturlig skog. Arbetet med att säkra överlevnadsmöjligheterna för de rödlistade arterna måste tas på allvar.

Lotta Delin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons