Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp på prestigen – samarbeta

Den politiska situationen i Landstinget Gävleborg har utvecklat sig till ett alltmer kritiskt läge. Det är ohållbart att landstinget i dessa tider av lågkonjunktur och sjunkande skatteintäkter står helt utan en politisk ledning som kan agera.

Annons

Situationen måste lösas. Nu måste vi på allvar ta ansvar för Landstinget Gävleborg och sätta patienten i centrum.

Allianspartierna i landstinget står bakom en gemensam landstingsbudget och har lagt fast en politik vi är överens om.

Vi i folkpartiet anser att det finns ett antal viktiga punkter i den landstingsbudget vi tillsammans med våra allianskollegor står bakom, som bör ingå i en sådan landstingspolitik. Några av punkterna är arbetet med att få bort vårdköerna, avskaffat remisstvång och införande av fler alternativa driftformer.

Långa väntetider är ofta det som skapar mest otrygghet hos människor. Det står alldeles för många patienter i kö i väntan på behandling. I många fall får man vänta längre än de 90 dagar som vårdgarantin föreskriver.

Det är varken ekonomiskt hållbart eller humant att låta dessa personer vänta.

Därför bör det tas fram en plan för hur dessa patienter ska få den behandling som krävs inom rimlig tid. Regeringen tillskjuter medel för att stimulera landstingen till att uppfylla vårdgarantin vilket gör det möjligt att genom extrasatsningar senare tillgodose landstinget med ytterligare stadsbidrag.

För att förbättra tillgängligheten måste telefontider och öppettider bättre anpassas till patienternas behov.

Genom att som ett första steg ta bort remisstvång för ögon- öron- hud- och psykiatri, införa vårdpengsystem, självstyrande vårdenheter, alternativa driftsformer, prestationsersättningar med mera, ökar flödet i sjukvården och patienten kommer snabbare under vård.

För att tillförsäkra personalförsörjningen vid operations-, medicin-, och dialysverksamheten vid Bollnäs sjukhus vill vi att dessa upphandlas eller övergår i annan lämplig driftform.

Vid genomförande av detta kan dygnet runt-jour garanteras.

Vi vill även att dagkirurgin i Sandviken drivs i alternativ driftsform. På detta sätt behålls små enheter och även de planerade operationsverksamheterna.

Detta är några punkter vi i folkpartiet vill ha med oss i diskussionerna om att forma en bra landstingspolitik tillsammans med andra partier som är beredda att ta ansvar för landstinget i Gävleborg.

Nu är det hög tid att även partierna utanför alliansen släpper på prestigen och för länsbornas bästa med öppet sinne tar tag i utsträckta händer.

länsordförande i Gävleborg

landstingsoppositionsråd i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons