Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp på principen

Annons

Socialstyrelsen har beslutat att införa vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet vid årsskiftet. Att föräldrarna betalar vaccinet tills det införs i det allmänna vaccinationsprogrammet är naturligtvis helt okej eftersom landstinget inte har budget för det.

Men att ta ut en avgift på 225 kronor per injektion är väl magstarkt. Vaccinet är förpackat i injektionssprutan. Inte ens sprutan kostar landstinget något! Barnet får injektionen i samband med övriga vaccinationer. Att ge injektionen tar högst tio sekunder.

Vad betalar man då för? Jo, för landstingets principer! Vaccinet kostar 560 kronor, injektionen ges vid tre tillfällen, alltså 1 680 kronor som föräldrarna betalar plus 675 kronor för att få injektionerna utförda.

Jag förstår om föräldrar anser att kostnaderna för vaccinationen är för höga och avstår från att vaccinera sina barn.

Ett barn som insjuknar i en allvarlig sjukdom kostar landstinget mer än 675 kronor, förutom det personliga lidandet för barn och föräldrar.

Detta är förebyggande hälsovård för de yngsta barnen! Jag förstår om distriktssköterskorna i länet är frustrerade, det skulle jag ha varit om jag varit i tjänst nu.

Det skulle hedra landstingsledningen om man vågade släppa på principerna i detta fall, eftersom det inte medför några kostnader för landstinget, snarare tvärtom.

Gerd Andersson

före detta distriktssköterska

Hedesunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons