Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa inte bidraget till glutenfri kost

Annons

föreslår att bidraget till glutenfri kost tas bort helt. Detta bidrag finns för att täcka en del av de merkostnader som uppstår för speciella glutenfria livsmedel.
Gluten finns i vete, råg och korn. Även havre innebär stora risker och bara så kallad ren havre (specialodlad) kan användas.
Den som inte tål gluten måste alltså köpa speciallivsmedel för att ersätta till exempel allt bröd och pasta samt pizza, pajer, såser, frukostflingor och mycket mer. Vete finns ju i en mängd livsmedel.
Glutenintolerans eller celiaki är ett handikapp och kan inte botas. Man måste hålla sig till den speciella kosten livet ut och varenda gång man äter något.

Celiakiföreningen i Gävleborgs län anser att förslaget att slopa bidraget är helt förödande för ekonomin för de med celiaki. Bidraget motsvarar 333 kronor per månad (4 000 kronor per år).

Både Konsumentverket och Svenska Celiakiförbundet har beräknat merkostnaderna för glutenfri kost. Det är fråga om många tusen kronor per år.
Sortimentet av glutenfritt bröd har visserligen ökat något men det kostar fortfarande fyra till fem gånger mer än vanligt bröd. Detsamma gäller för mjöl och andra glutenfria produkter.

En matkasse med glutenfritt bröd, kex, mjöl, pasta med mera kostade nu i maj 2008 i Gävle 666 kronor medan motsvarande vanliga varor kostade 154 kronor.

De glutenfria varorna finns bara i små förpackningar med mycket högt pris per kg. För vanligt bröd finns en påtaglig priskonkurrens som de med glutenintolerans aldrig kan utnyttja. I den enskilda lokala butiken är ofta sortimentet glutenfritt smalt. Många små butiker har inget alls.
På andra områden finns tydliga högkostnadsskydd. Det gäller det välbekanta taket för kostnaderna för läkemedel (som automatiskt registreras vid apoteket). Det finns också ett högkostnadsskydd för läkar- och sjukhusbesök.

Landstinget bör behålla glutenbidraget och fastställa det som en rimlig andel av de välkända merkostnaderna.

Celiaki är ärftligt och det är rätt vanligt att flera familjemedlemmar har celiaki. Man räknar med att en procent av befolkningen har celiaki. Om man inte strikt följer den speciella dieten finns stor risk för sjukdomar. Högskostnadsskyddet vid celiaki har därför stor betydelse ur hälsosynpunkt.Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons