Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta blunda för Erdogans förtryck, Löfven!

Annons

Sedan i somras råder det krig i flera kurdiska provinser i EU-kandidatlandet Turkiet. Allt började med att det prokurdiska partiet HDP lyckades ta sig in i turkiska parlamentet och störde Erdogans planer på att bli enväldig härskare i Turkiet. Då Erdogan ogillat valresultatet  beordrade han nyval och avbröt “fredsförhandlingarna” med det kurdiska partiet PKK. För att Erdogans Rättvise och utvecklingspartiet (AKP) skulle få stöd av ultranationalistiska väljare inledde Erdogan ett militärt krig som ackompanjerades med antikurdisk retorik. AKP vann valet 1 november stort men Erdogan vägrar lämna våldets och oförsonlighetens väg. I sitt nyårstal berömde han den turkiska armén som mördat 3 100 kurder, de flesta civila, under 2015 i Turkiet och irakiska Kurdistan. Ett av offren var en tre månader gammal bebis som mördades med sin farfar i staden Cizre strax före nyårsafton. Några dagar senare mördades en trebarnsmamma i den kurdiska staden Diyarbekir av en turkisk granat när hon åt sin frukost. I och med Erdogan har avskaffat all press- och yttrandefrihet kan man inte fastställa exakta antalet dödsoffer men enligt International Crisis Group har minst 550 kurder mist livet i det uppblossande våldet i Turkiet.

Omvärlden, inte minst EU, blundar för Erdogans brutala krig mot kurderna. Orsaken är enkel: Majoriteten av de syriska och irakiska flyktingar som söker en fristad i EU kommer via Turkiet.

EU har gett Turkiet tre miljarder euros för att Turkiet ska stoppa flyktingar att ta sig till Europa.

Men EU:s nonchalans för mänskliga rättigheter innebär också EU blundar för rätten till liv i Turkiet och glömmer bort att snart kan miljontals kurder fly Erdogans förtryck.

Även Nato blundar för sin medlems brutalitet och hjärtlöshet. Under kalla kriget behövdes Turkiet som vakt mot Sovjetunionen och nu tror Nato och majoriteten av västländerna att Turkiet behövs i kampen mot terrorrörelsen Daesh.

 Och i “kampen” mot Daesh hycklar Turkiet: Då och då griper Turkiet enstaka Daesh-medlemmar, men låter tusentals av dem passera gränsen mot Syrien för att döda kurder. I somras publicerade den turkiska dagstidningen Cumhuriyet videos som visar hur den turkiska säkerhetstjänsten skickar vapen till jihadistiska grupper i Syrien.

  Varken Turkiets agenda eller agerande mot Daesh stämmer överens med västvärldens. Turkiets prioritetet är inte att bekämpa Daesh, utan med alla medel hindra kurder att erhålla sina grundläggande mänskliga rättigheter. Trots att kurderna i Syrien och Irak har bekämpat Daesh framgångsrikt och förbättrar säkerheten för hela mänskligheten hotas de dagligen av den turkiska staten.

 

Vad vill miljontals kurder i Turkiet?  Främst vill de ha rätten till sin identitet och existens i den turkiska grundlagen, fullständiga rättigheter för sitt språk och kultur samt kommunalt självstyrelse i hela Turkiet så att invånarna själva kan bestämma över sitt vardagsliv. Men Erdogan, som vill samla all makt hos sig själv och hyllat Hitlers “effektivt presidentsystem” nyligen,  betraktar kommunal självstyrelse som terrorism! Det, om något borde visa bristen på demokrati i dagens Turkiet..

  Vad som sårar mig är allra mest är att Sveriges statsminister Stefan Löfven väljer att sitta på läktarplats när civila kurder dödas dagligen av turkisk militär. Inte ett enda ord om att Turkiet bör sluta mörda kurder, inte ett enda ord om att Turkiet måste tillåta yttrandefrihet, inte minst pressfriheten.

Nej, Löfven, sluta vända kurderna ryggen! Dags att tygla den cyniske Erdogan! Stoppa alla ekonomiska bidrag till Erdogans regim som avskaffar demokratin i Turkiet.

Sluta blunda för Erdogans förtryck av kurder!

 

Kurdo Baksi

journalist och Turkiet-kännare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons