Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta straffbeskatta Parkenmaran!

/

Det var bra att Parkenmaran kördes som vanligt i Gävle med runt 3 000 danssugna besökare.

Annons

Tyvärr kunde jag inte själv vara med och dansa loss. Men varför kostar det 6 procent moms om man sitter ner men 25 procent moms om man rör sig? När man köper en bok, går på museum eller ser en rockkonsert så betalar man en så kallad kulturmoms på sex procent.

 Begreppet dansband väcker olika associationer. För många människor är det synonymt med sex personer i snarlika kostymer som sjunger banala sånger om hjärta och smärta. En lite lagom snäll företeelse som har sin största publik på landsorten.

 Sanningen om den svenska dansbandskulturen är dock delvis en annan. Dansband är småföretag som rullar runt omkring på de svenska vägarna. Dessa band är svensk nöjesindustris verkliga grovjobbare. De flesta etablerade svenska artister släpper nya skivor var tredje år och följer upp dessa alster med turnéer motsvarande ett trettiotal spelningar. För dansbanden gäller 200 spelningar och om det är möjligt en ny skiva per år.

 Det är relevant att tala om att dansband skapar tillväxt och jobb. Dans som sådant ger folkhälsoeffekter. Dans är per definition människor som deltar i ett trivsamt socialt sammanhang och får fysisk motion. Det sistnämnda är inte minst viktigt då fysisk inaktivitet beräknas kosta staten 6 miljarder årligen i extra och helt onödiga sjukvårdskostnader. I en undersökning från SOM-institutet framkom att 3 miljoner svenskar dansat under året och att närmare 1 miljon dansar minst en gång i månaden och de kan bli fler.

 Dansen till levande musik är viktig del i många människors liv. Att alla dessa rullande småföretagare ges vettiga möjligheter att finnas även i framtiden är en viktig fråga. Dansband är hårt arbetande småföretagare som bidrar till glädje för många människor.

Jag vill lyfta fram dansbandsnäringen som en viktig kreativ och kulturell näring, som har en stor betydelse för folkhälsan i Sverige och för samhällsekonomin. Det är det orimligt med olika skattesatser inom olika kulturområden.

Anders Jansson

Moderat i Gävle

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons