Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragen har minskat

Socialdemokraterna har under en längre tid försökt sätta en osann bild om att socialbidragen har ökat i Sverige och att alliansen därmed har ökat den ekonomiska bördan på kommunerna. Detta påstående är inte sant.

Annons

Det är inte heller första gången socialdemokraterna för fram osakliga påståenden och vi har därför låtit Riksdagens Utredningstjänst utreda hur det ser ut i landet och i våra kommuner.

För riket finner man att utbetalt ekonomiskt bistånd, exklusive ersättning till flyktingar, har minskat med sju procent år 2007 jämfört med 2006.

Går man dessutom vidare och studerar en rapport från Socialstyrelsen för första kvartalet 2008 finner man att det utbetalda ekonomiska biståndet har minskat med fyra procent jämfört med samma kvartal 2007.

Det visar att socialdemokraternas mantra om att alliansens politik är orättvis inte stämmer.

I Gävleborg har socialbidragen totalt sett minskat med tre procent, exklusive ersättning till flyktingar. Något som är speciellt glädjande är att samtliga kommuner i Gästrikland, förutom en, har en positiv trend gällande socialbidragen. Den kommun som utmärker sig allra mest är Hofors där socialbidragen har minskat med hela 20 procent.

Detta är naturligtvist mycket positiva siffror. Det betyder att fler människor i Sverige har fått ett arbete att gå till och större frihet att bestämma över sin egen vardag.

Den återgång till arbetslinjen som har skett under alliansregeringen har varit väldigt framgångsrik och framförallt så har den varit rättvis.

Tomas Tobé, m

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons