Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp för hbtq-personer även i Mellanöstern

Annons

Socialdemokraterna och Miljöpartiet drev hösten 2014 igenom det kontroversiella beslutet att ensidigt ge ett diplomatiskt erkännande till den palestinska myndigheten (PA) som landet Palestina. Detta trots kännedom om omfattande förtryck, inte minst mot hbtq-personer.

Den palestinska myndigheten lever inte upp till ens de mest grundläggande kraven på demokrati och mänskliga rättigheter. Att presidenten, vars mandatperiod löpte ut för åratal sedan, vägrar hålla nytt val är ett exempel på hur illa det är. Demokratin lyser med sin frånvaro både på Västbanken där Socialdemokraternas systerparti Fatah har makten och självklart i Gaza-området där terrororganisationen Hamas härjar.

De mänskliga rättigheterna är satta på undantag. Det gäller i en lång rad aspekter. Det förekommer tortyr, människor döms utan rättegång, yttrandefriheten är kraftigt beskuren. Kvinnoförtrycket är utbrett. Hbtq-personer utsätts för förföljelser och får sina rättigheter helt förvägrade av regimen. På många sätt är läget alarmerande. Det är klart att möjligheterna att leva som hbtq-person under den palestinska myndigheten är mycket begränsade.

 Trots att det finns kännedom förtrycket får det väldigt lite uppmärksamhet. Förföljelse och förtryck av hbtq-personer i dessa områden borde leda till skarpa reaktioner.

 I stället för att stå upp för hbtq-personers rättigheter har regeringen valt att utan krav på bot och bättring erkänna Palestina. Det skänker glans och legitimitet till ledargarnityret och hjälper dessa att skyla över grova brister när det gäller mänskliga rättigheter. Regeringen som påstår sig bedriva en feministisk utrikespolitik väljer skäggiga gubbar och religiöst förtryck av kvinnor och hbtq-personer före frihet och mänskliga rättigheter vilket är tämligen bedrövligt.

 Sverige ska alltid vara en rak och tydlig röst för frihet och mänskliga rättigheter. Vi måste i vår utrikes- och biståndspolitik vara glasklara– hbtq-personers rättigheter måste respekteras. Under den förutsättningen är relationen med den Palestinska myndigheten i grunden en omöjlig ekvation. Sverige bör snarast ompröva både det framhastade ogenomtänkta erkännandet och klart och tydligt villkora allt bistånd med skarpa krav på demokratiska förbättringar och respekt för mänskliga rättigheter inklusive hbtq-personer rättigheter.

Fredrik Saweståhl

förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Robert Mellberg

förbundsstyrelseledamot

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons