Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk svenskt skogsbruk

/

Annons

21 mars firar vi varje år den internationella skogsdagen. Då uppmärksammar vi det hållbara skogsbruket och skogens alla värden, som skogens betydelse för människan och för hållbar tillväxt. Skogen, vårt gröna guld, har en enorm potential som vi måste ta tillvara på.

”Det som framför allt behövs nu är mer resurser för att kunna genomföra storskalig pilotverksamhet baserad på all den kunskap vi redan har”. Orden är inte mina, utan sades av Akira Isogai. Han är professor vid Tokyos universitet och mottagare av Marcus Wallenbergpriset 2015 för sin forskning om nano-cellulosa.

Isogai och jag deltog i början av månaden på ett seminarium i Tokyo om nya produkter baserade på skogens biomassa. Detta var hans svar på frågan om vad som behövs allra mest för att få fart på nya innovativa produkter ur skogen.

Det behövs naturligtvis även fortsatt grundforskning, men Isogais riktning var tydlig: nu är det dags att börja tillämpa kunskapen i stor skala. Vid ett besök för några dagar sedan i Örnsköldsvik möttes jag av samma budskap som i Japan. Jag träffade bland annat representanter för SEKAB, SP Processum och Domsjö och de menade att vi i Sverige måste skala upp verksamheten för de nya innovationer som tas fram ur den skogliga råvaran.

Detta är ett budskap som jag gärna tar till mig. Regeringen satsar stor kraft på att utveckla nya produkter och ny industri i hela landet, inte minst inom skogssektorn. Under 2015 etablerade regeringen det Nationella innovationsrådet med statsministern som ordförande och representanter från svenskt näringsliv och forskning som ledamöter. En nyindustrialiseringsstrategi har presenterats och arbetet inom Innovationsrådet fortsätter.

Allt detta går hand i handske med arbetet inom det nationella skogsprogrammet, vars målbild bland annat innehåller nya innovativa produkter från den svenska skogen, en skogsindustri i världsklass och ökad export.

Regeringen arbetar tillsammans med andra politikområden, företrä-dare för skogens intressenter och intresseorganisationer med strategiskt viktiga frågor i skogens hela värdekedja. I arbetet ingår bland annat den viktiga frågan att stärka exporten av produkter ur skogen det innefattar både traditionella produkter som trävaror och papper samt nya produkter som plast, syntetisk diesel och biobränsle för flyget.

Forskningsmässigt har vi kommit långt med nya typer av produkter ur skogen. Det krävs dock mer än så för att omvandla kunskapen till kommersiellt gångbara produkter genom lönsamma tillverkningsprocesser.

Vi måste ständigt arbeta med att stärka det svenska skogsbrukets internationella konkurrenskraft. Detta för att vårt gröna guld i så hög grad som möjligt ska kunna bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Sven-Erik Bucht (S)

landsbygdsminister

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons