Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten bör ta större ansvar för skolan

Skolan är ständigt aktuell, nu senast är det många undermåliga lokaler som är nyhetsstoff, och ministrarnas klassamhälle angående friskolorna inför skolstarten.

Annons

Kommuner landet runt och även min egen kommun Ockelbo, har fullt med undermåliga skolor med rustningsbehov i mångmiljardklassen. Något måste förstås göras inte enbart för byggnadernas skull, utan också för kvaliteten på innehållet i den verksamhet som bedrivs mellan dess väggar.

Göran Persson, vår förre statsminister, var inte minst en utomordentligt duktig finansminister som förstod att ordna upp den eländiga statsekonomi som Bildt-regeringen lämnat efter sig. Men dessförinnan ansvarade han för att kommunalisera skolan, vilket inte alls var bra. Vad sker nu i dagens skola? Jag kan utifrån min utsiktspunkt i en av våra mindre kommuner se att det faktiskt kan vara så att man prioriterar helt annat än skolan – oftast beroende på hur den kommunala ekonomin ser ut. Så får det inte vara! Vi kan inte ställa barnen mot lokalerna, hål i gatorna eller andra ekonomiska hål som måste fyllas!

Problem med friskolor blir förstås större i den lilla kommunen med de små resurserna än i den större – även om intresseskolorna än så länge är vanligast där. Det får naturligtvis inte spela någon roll var i landet man växer upp. Alla barn måste få samma förutsättning när det gäller utbildning i livet. Tyvärr ser vi tydliga skillnader i våra kommuner, stora som små. Alla barn får inte samma chanser. Vi måste hela tiden sätta våra barn i centrum, såväl under uppväxten som naturligtvis under det livslånga lärandet – så som tanken var med den utbildning som vi socialdemokrater byggde upp under så lång tid.

I min klass på 1970-talet var det skillnader på våra studieförutsättningar och sociala bakgrunder, men vi visade varandra respekt med hjälp av trygga, förstående lärare. I min barndoms skola lekte rika barn med arbetarnas barn, engelsktalande barn lekte med svensktalande barn, flyktingbarn har lekt med svenska barn, handikappade barn har lekt med icke handikappade barn, struliga barn har lekt med lugna barn och alla berikade vi varandras liv och vidgade våra vyer och vår människosyn. Jag kan inte för allt i världen förstå varför vi gör som vi gör nu!

Vi bygger in ett segregerat samhälle på ett tidigt stadium i våra barns liv; framför allt i friskolorna men också i våra kommunala skolor. Vi samlar alla som vill tala engelska i en skola, samlar alla med en viss religion i en skola för sig och idrottsintresserade elever i ytterligare en specialskola. Men alla andra då, vart ska dessa barn ta vägen? Vart tog solidariteten vägen? Är det inte meningen att vi ska mötas under vår vandring genom livet, lära av varandra och lära oss förstå och tolerera varandra? Vi får inte bygga in ”nya” samhällen i samhället där man ser och märker skillnader på barn.

Jag tycker att staten ska ha ett tydligare grund- ansvar, så vi kan försäkra att alla barn får samma grundförutsättningar. En statlig grundpeng bör vara lika till alla elever oavsett kommunal- eller friskola. Till denna läggs extra- resurser för att stödja elever som behöver extra stöd. Om sedan en enskild kommun vill satsa ytterligare på sin kommunala skola, ska det vara kommunen fritt att göra, utan att den samtidigt ska tvingas tilldela eventuella friskolor motsvarande ekonomiska medel. Vill friskolorna öka resurserna utöver det statliga grundan- slaget får de göra detta med egna pengar.

På det här sättet kan den kommunala skolan bli bättre än den fria – speciellt om kommunerna har vett att genom resonemang med lärarfacket locka till sig de allra bästa lärarna (ofta de som är ideologiskt inriktade och inte bara ute efter hög lön).

”För en likvärdig skola för alla oavsett var du bor”.

Magnus Jonsson, s, 1972

Kommunstyrelsens ordförande,

Ockelbo kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons