Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa FRA-lagen!

Vill du att svensk underrättelsetjänst ska kunna läsa din privata e-post? Vill du att en annan människa någonstans i Sverige ska kunna sitta och tjuvlyssna när du ringer ett samtal till dina släktingar i utlandet utan att ni får veta det?

Annons

Några kanske undrar varför vi ställer de här frågorna. Exemplen ovan låter ju som något diktaturstater som Kina skulle göra, eller hämtade ur George Orwells roman 1984? Om det ändå vore så väl. Om mindre än en vecka riskerar exemplen ovan att gå från deprimerande framtidsskildringar i böcker, eller något som diktaturstater sysslar med, till en säker verklighet här i Sverige. Och detta utan att stora delar av den svenska befolkningen har en aning om det.

Proposition 2006/07:63 eller FRA-lagen kommer att ge försvarets radioanstalt (FRA) rättigheter att avlyssna all internet- och telefontrafik som passerar Sveriges gränser. Dessutom passerar även alla hotmailmeddelanden och alla serversökningar på Google du gör ut från Sverige, vilket gör att FRA kommer ha rätten att granska även dessa medelanden Man ska dessutom komma ihåg att FRA knappast är en felfri organisation. Enligt FRA:s förre överdirektör Anders Wik så bryter FRA i denna stund mot Europakonventionen i och med den avlyssning de sysslar med för tillfället. Vi kan inte uppmuntra en lag där varje individ i Sverige behandlas som om de vore terrorister. Vi vill inte ha ett samhälle där vi måste vänja oss vid att andra lyssnar på våra telefonsamtal. Vi kommer inte att acceptera att få våra personliga hälsningar lästa av statlig underrättelsetjänst. Tror förespråkarna att denna lagen ligger i folkets intresse? Det tror i alla fall inte vi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons