Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa vapenexporten till Saudiarabien!

Annons

I slutet av september ifjol, när mediernas kameror riktades mot Syrien och Medelhavets stränder, bombade saudiska styrkor ett bröllop i en liten by i det fattiga grannlandet Jemen. 135 människor dog. En vecka senare bombades ytterligare ett bröllop. I snart ett och ett halvt år har det fruktansvärda kriget i Jemen fått pågå i det tysta. Men kanske håller det på att vända. Nyligen ställde sig Europaparlamentet bakom en resolution som stödjer ett europeiskt vapenembargo mot Saudiarabien.

Saudiarabien leder en militär kampanj till stöd för Jemens regering mot Huthi-rebellerna som övertog makten i en statskupp i slutet av 2014. Men de Saudiledda flygbombningarna har inte bara slagit ut Jemens infrastruktur såsom el och vatten, utan även riktat sig mot civila mål som skolor, bröllop, sjukhus, marknader och flyktingläger. Tusentals civila har dödats, miljoner har flytt och FN uppskattar att 80 procent av Jemens befolkning är i akut behov av humanitär hjälp.

Trots dessa fruktansvärda handlingar har EU-länder i strid med folkrätten och det europeiska regelverket för vapenexport fortsatt att exportera vapen till Saudiarabien för mångmiljardbelopp. Länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien bidrar alltså direkt till att dödandet kan fortgå. Det är oklart om några svenska vapen har exporterats sedan kriget började, men Saabs radarsystem Erieye har i militär fackpress beskrivits som avgörande i den Saudiledda koalitionens flygräder. Dessutom har Saudiarabien sedan tidigare fått köpa svenska granatgevär och antitank-missiler. Det är fullständigt oacceptabelt.

När situationen i Jemen förvärrades lade vi Gröna i Europaparlamentet tillsammans med kollegor från fyra andra partigrupper fram förslaget om ett vapenembargo mot Saudiarabien. Utgången var långtifrån klar, men för två veckor sedan hände något oväntat och fantastiskt: mot alla odds och trots ett intensivt lobbymaskineri från den saudiska staten ställde en majoritet av parlamentets ledamöter sig bakom ett vapenstopp till Saudiarabien.

Parlamentet skickade en mycket stark signal till europeiska regeringar och till omvärlden om att sluta stödja aggressiva och människorättskränkande regimer som Saudiarabien med vapen. Sakta men säkert ser vi hur diskussionen om Saudiarabien och andra tveksamma vapenköpare nu vänder.

Detta hade förmodligen inte varit möjligt utan hjälpen från engagerade medborgare. En namninsamling på internet lyckades samla nästan 750 000 namnunderskrifter för ett vapenembargo. Det var också glädjande att se att av mina svenska kollegor i Europaparlamentet valde alla (utom M och SD:s ledamöter som lade ner sina röster) att ställa sig på den jemenitiska civilbefolkningens sida.

Ännu är embargot inte i hamn. Eftersom EU-parlamentets resolution inte är bindande måste förslaget först läggas fram i EU:s ministerråd, där medlemsländernas utrikesministrar måste godkänna det. Som alltid när det gäller vapenexport kommer det inte att bli lätt, men vi har visat att när människor går ihop är ingenting omöjligt. Europaparlamentet och många medborgare har talat - nu är det dags för EU-ländernas regeringar att lyssna. EU ska inte beväpna diktaturer.

Bodil Valero (MP)

Europaparlamentariker

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons