Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveaskog vill utveckla skogens alla värden

Annons

Ordföranden i föreningen Hela Sverige ska leva, Karl-Erik Nilsson, argumenterar i en debattartikel (Arbetarbladet 14 juni) för att de sociala målen inom skogsbruket ska beaktas lika mycket som produktions- och miljömål. Bara på så sätt kan ett hållbart skogsbruk bedrivas, skriver han.

Men i dag, fortsätter han, finns en tendens att ensidigt fokusera ”på ett ekonomiskt vinstintresse”. Som enda exempel nämner han Sveaskog.

Vi på Sveaskog känner emellertid inte igen oss i den beskrivningen. Tvärtom anstränger vi oss för att verkligen lyfta fram skogens alla värden. Detta kan illustreras genom Karl-Erik Nilssons egna exempel på sociala mål.

Skogsbolagen ska erbjuda goda livsvillkor för dem som bor i skogrika trakter.

– Sveaskog har mycket verksamhet i skogslänen och skapar jobb för lokala entreprenörer. Vi är landets största privata väghållare med tusentals mil av öppna vägar. Vi upplåter jakt till 3 200 jaktlag, sköter fiskevatten och sörjer för välskött skog. Listan kan göras lång.

. Det är viktigt att idérika människor får handlingsutrymme så att de kan förverkliga sina idéer, etablera företag och skapa jobb.

– Sveaskog gör det möjligt för lokala turistföretag att etablera verksamhet genom att upplåta mark. Det är en verksamhet som växer och som vi är stolta över.

Skogsbruket ska inte försämra möjligheterna till rekreation.

– Sveaskog avsätter 20 procent av sin produktiva skogsmark till naturvårdskog – skog att ströva i och njuta av.

Inom ramen för denna natursatsning finns våra ekoparker. Det är stora skogslandskap med ovanligt höga naturvärden som vi avsatt för naturens och människans skull. Här återfinns några av landets mest besökta friluftsområden.

Olof Johansson,

chef för miljö och socialt ansvar, Sveaskog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons