Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver fler enkla jobb

Annons

Sverige behöver fler enkla jobb, vardagsjobb – och den Svenska Badbranschen är redo att utveckla det!

Svenska Badbranschen i Sverige omsätter cirka 15 miljarder och har 10 000 anställda fördelat mellan offentliga anläggningar, privata pooler och spabad, och kommersiella spaanläggningar. Det är en bransch som har haft en stark tillväxt i Sverige de senaste 10 åren. Det är allt fler som vill uppleva njutning och livskvalité i hemmet eller på en anläggning. I sig är det sunt eftersom det har positiva hälsoeffekter. Spa betyder just hälsa genom vatten. Hur stressad du än är så blir du avkopplad och rogiven i en pool.

Regeringen har satt upp ett mål om att Sverige ska ha EU lägsta arbetslöshet senast 2020 och vi är beredda att i vår bransch försöka hjälpa till att nå det målet. Sverige behöver fler vardagsjobb, enkla jobb, som passar många - oavsett utbildning eller bakgrund. Den privata tjänstesektorn i Sverige i vår bransch har en stor tillväxtpotential. Det är säkert många som har sett en film eller tv serie från USA där det finns en poolskötare? Det är fullt naturligt att köpa den tjänsten i stora delar av världen, och vi vill se en liknande utveckling i Sverige. Inte minst den som är nyanländ till Sverige kan arbeta i vår bransch. Det finns också många olika yrken om man ser till branschen som helhet och många spännande karriärvägar.

Det finns också olika produkter idag som betyder att du kan investera i en egen pool, eller spabad till en mycket rimlig kostnad. Det är många som tror att pooler och spabad är en lyxprodukt men det är inte så längre, även om det finns politiker som verkar tro det.

Det är viktigt att RUT avdraget och ROT avdraget utvecklas istället för att avvecklas och försämras. Vi förstår att det kan finnas en retorisk poäng för den nuvarande regeringen att försämra villkoren för vår bransch, men om målet är att nå den lägsta arbetslösheten i EU så är det fel väg att gå. I stället borde rot-avdraget gälla även poolbyggen, och rut-avdraget fortsatt gälla all poolskötsel.

Arbetsgivaravgifterna för unga spelar också en stor roll i vår bransch. Både på offentliga badhus och kommersiella anläggningar så är det många unga som får sitt första jobb. Blir det dyrare att anställa så blir det färre jobb helt enkelt.

Att simma är en bra motionsform som hjälper till att hålla förbättra folkhälsan. Det är en motionsform som passar ung som gammal, frisk eller den med en funktionsnedsättning, infödd svensk eller utrikesfödd. Det är en motionsform som ger en möjlighet för alla att delta, oavsett inkomstnivå. Det är dock viktigt att vi prioriterar simundervisningen i Sverige så att det inte blir en ökning av drunkningsolyckor i Sverige. Vi står bakom en nollvision för drunkningsolyckor.

De kommande åren ska närmare 40 miljarder investeras i kommunala badhus i Sverige, så branschen kommer att utvecklas än mer, och på den privata sidan av pooler och spabad växer marknaden kraftigt så vi ser framtiden med tillförsikt men det är viktigt att regeringen inte försämrar ekonomin för hushållen och att ROT och RUT avdragen behålls och utvecklas. Då ska vi i vår bransch göra vad vi kan för att regeringen ska nå sitt mål med EU lägsta arbetslöshet 2020. Sverige behöver fler vardagsjobb och vår bransch står redo för det.

Mille Örnmark

ordförande i branschförbundet Svenska Badbranschen

Lars Beckman

vice ordförande i branschförbundet Svenska Badbranschen

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons