Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver framtidstro nu

Annons

Dagligen nås vi av nya besked om varsel och uppsägningar. Lågkonjunkturen var väntad men har blivit förstärkt av finanskrisen. Regeringen kom till ett dukat bord men har försatt sina chanser. Nu ökar kraven på regeringen att ta ansvar och visa handlingskraft. Men ingenting händer. Regeringens budget för nästa år är nästintill klinisk ren från satsningar som ger jobb. I stället tuffar de på med skattesänkningar för de välbeställda medan sysselsättningen minskar och arbetslösheten ökar.

När vi socialdemokrater i dag presenterar vårt förslag till ekonomisk politik för Sverige, är kännetecknet en politik som investerar i fler jobb. Vi vill bland annat skapa förutsättningar för fler att få utbildning, för utbildning har bevisad verkan för chansen att få ett arbete.

I dessa oroliga tider när hot om varsel kommer anser vi att det måste till mer av både aktiva stöd- och utbildningssatsningar och långsiktiga investeringar för att hantera krisen inom industrin. Det är nu när det blåser som skillnaderna mellan vår och borgerlig jobbpolitik blir som tydligast. Medan regeringen blundar och håller för öronen hade vi redan agerat när de första varningssignalerna kom, arbetat fram ett åtgärdspaket tillsammans med industrin och de fackliga organisationerna. Vi hade satt av resurser för att hantera krisen. Och vi hade inte avlövat de myndigheter – framför allt Arbetsförmedlingen – de resurser och verktyg som nu behövs för att se till att så många som möjligt kommer tillbaka i arbete igen.

Nedan följer några av de insatser vi anser är nödvändiga för sysselsättningen och för att ge stöd till bland annat fordons- industrin och övriga verksamheter, och till deras nu och framtida anställda:

l 9 000 fler platser inom bristyrkesutbildningen så att industrin får tillgång till rätt kompetens.

l Ett klimathandslag med fordonsindustrin med fortsatta fordonsforskningsprogram bidrar till fortsatt svenskt fordonstekniskt spetskunnande inom miljö och säkerhet.

l Stärkt exportstöd, med 60 miljoner kronor riktat till småföretagens export.

l 15 miljoner kronor för att stärka industriunder- leverantörernas export.

l Förstärkta branschprogram med nya och fördjupade åtgärder för bland andra pappers- och massaindustrin. Investering i den tillämpade forskningen genom nya forskningsprogrammet Konkurrenskraft Sverige.

l Inbjudan till en bred och blocköverskridande överenskommelse om långsiktigt hållbar energitillförsel, så att framför allt industrin får konkurrenskraftiga villkor.

l Vi vill skapa fler högskoleplatser än regeringen. För yrkesvux har regeringen blundat och gjort neddragningar i stället för att se värdet av den kommunala vuxenutbildningen, vi däremot ser behovet och föreslår 4 700 fler platser. Likadant inom den kvalificerade yrkesutbildningen (KY), som förser företag med rätt utbildad arbetskraft och ger individer möjlighet att utbilda sig efter gymnasiet, här satsar vi 2 500 fler platser än i regeringens budget.

l De tusentals långtidsarbetslösa ungdomar som den moderatstyrda regeringen övergett måste ges nya chanser. Det gör vi genom att sänka arbets- givaravgiften för alla som anställer arbetslösa ungdomar, 5 000 nya platser i lärlingsutbildningar och 5 000 förstajobbet-avdrag ger varje ungdom som varit arbetslös i mer än tre månader möjlighet till praktik eller utbildning.

I tider av ekonomisk oro och vikande konjunktur behöver Sverige framtidstro. Vi socialdemokrater vet att Sverige kan bättre och att orättvisor inte är lösningen på Sveriges problem.

Raimo Pärssinen

Sinikka Bohlin

Roland Bäckman

Åsa Lindenstam

Per Svedberg

socialdemokratiska riksdags- ledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons