Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kan bli bättre

Vid årsskiftet inledde vårt parti ett omfattande politiskt utvecklingsarbete.

Annons

Valresultatet i september 2014 var tydligt: Moderaterna och Alliansen förlorade valet. Människor, både här i Gävleborg och i andra delar av landet, upplevde att vi saknade svar på viktiga samhällsutmaningar. Det måste vi nu tillsammans ändra på. För Sverige är ett bra land, men kan bli bättre.

Vi ser många utmaningar framöver. Alla elever får inte en tillräckligt bra skola och alltför många ungdomar lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. Arbetsmarknaden ställer höga krav och de som inte platsar hamnar utanför. Dessutom ökar det internationella konkurrenstrycket vilket ställer större krav på både människor och företag att sadla om och anpassa sig efter en omvärld som förändras.

 Sjukvården och äldreomsorgen står inför stora generationsväxlingar samtidigt är det allt färre som söker sig till yrken inom välfärden. Med en befolkning som lever allt längre blir vårdbehoven större och kostnaderna ökar.

 Vår omvärld är orolig. Det är drygt 50 miljoner människor på flykt undan krig. Deras väg till säkerhet är osäker och kan ibland leda till katastrofala följder som de vi har sett i Medelhavet den senaste tiden. Oroligheterna handlar också om ett förändrat säkerhetsläge i vårt närområde som ställer krav på en stark svensk röst i världen och ett starkare svenskt försvar.

 Dessa utmaningar behöver Sverige möta genom en aktiv reformpolitik. Vårt utvecklingsarbete tar sin grund i en stark ekonomi med motståndskraft mot framtida kriser. Vi har redan presenterat ett antal nya förslag.

 Det handlar bland annat om att det ska bli mer lönsamt för fler att arbeta längre upp i åldrarna, ett förbättrat företagsklimat och större möjligheter till omställning. Vi vill rusta skolan genom att ge Skolinspektionen möjlighet att ta över svagpresterande skolor. Integrationen ska förbättras med lärlingsjobb för nyanlända, matchningsanställningar och skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring. Vi har även presenterat förslag att stärka resurserna till Säpo och skärpa hanteringen av pass för att möta den ökade radikaliseringen och förebygga terrorresor.

 Samtidigt som Sverige står inför stora utmaningar har vi en historiskt passiv regering. Stefan Löfven valde att bilda regering med Miljöpartiet och med stöd av Vänsterpartiet. Resultatet är en handlingsförlamad regering som sviker sina vallöften för att behålla makten.

Moderaterna kommer att vara redo senast 2018 att tillsammans med Alliansen ta ansvar för att Sverige återvänder till en politik som får fler i arbete och stärker Sverige.

 Tomas Tobé (M)

partisekreterare och riksdagsledamot från Gävleborgs län

 

Patrik Stenvard (M)

förbundsordförande för Moderaterna Gävleborgs län

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons